Macron: Sarađivat ću sa predsjednikom SAD-a, ko god on bio

Francuski predsjednik ranije je rekao da su njegovi telefonski razgovori sa Donaldom Trumpom i drugim svjetskim liderima ‘kao kobasice: bolje je ne objašnjavati šta je unutra’.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da su Sjedinjene Američke Države 'demokratija u krizi' (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će sarađivati sa onim ko pobjedi na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, ko god to bio, dan nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump pobijedio na prvom ovogodišnjem republikanskom natjecanju održanog u Iowi.

”Uvijek sam imao istu filozofiju, radim sa liderima koje mi ljudi daju”, rekao je Macron, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

‘Demokratija u krizi’

On je ocijenio da su Sjedinjene Američke države ”demokratija u krizi”.

”SAD su važan saveznik. To je demokratija koja prolazi kroz krizu u kojem je najprioritetnije pitanje ona sama, a na drugom mjestu je moć Kine. Svi mi Evropljani trebalo bi da budemo ‘lucidni’ u vezi sa tim”, izjavio je Macron.

Tokom Trumpovog predsjedničkog mandata, zajedno su imali niz uspona i padova međusobnog odnosa.

U početku, Macron je težio da bude pomirljiv sa Trumpom, kojeg je nazivao prijateljem i pozivao ga na večeru u Eiffelovu kulu na Dan pada Bastilje, ali kako su godine prolazile, političke odluke o klimatskim promjenama, oporezivanju i Iranu posebno su izazvale tenzije između Trumpa i njegovih evropskih saveznika, piše Reuters.

Macron je čak ranije izjavio da su njegovi telefonski razgovori sa Trumpom i drugim svjetskim liderima ”kao kobasice: bolje je ne objašnjavati šta je unutra”.

Izvor: Agencije