Macron: Francuska se neće pridružiti koaliciji protiv Husa

Ranije su se Francuska i Španija također pridružile Italiji u odluci da ne učestvuju u američkim i britanskim napadima na Huse u Jemenu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da je pitanje Huta i napetosti u Crvenom moru diplomatska a ne vojna tema (Reuters)

Francuska je ostala izvan britansko-američke koalicije koja je izvela zračne napade protiv Husi pobunjenika koje podržava Iran i koji su napali brodove u Crvenom moru jer se Pariz bojao eskalacije, kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi AFP.

“Francuska je odlučila da se neće pridružiti koaliciji koja je izvela napade protiv Husa na njihovom tlu. Zašto? Upravo zato što imamo stav koji nastoji izbjeći bilo kakvu eskalaciju”, rekao je Macron novinarima.

Macron je istakao kako ovo nije “vojna” nego “diplomatska” tema.

Ranije su se Francuska i Španija također pridružile Italiji u odluci da ne učestvuju u američkim i britanskim napadima na Huse u Jemenu i nisu čak ni potpisale saopštenje 10 zemalja koje opravdava napad.

Diplomatska odluka

Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izvele su desetine zračnih napada širom Jemena u posljednje dvije sedmice u znak odmazde za napade Husa na jednu od najprometnijih brodskih ruta u svijetu, prenio je Reuters.

Holandija, Australija, Kanada i Bahrein pružile su logističku i obavještajnu podršku za operaciju, naveli su američki zvaničnici.

Njemačka, Danska, Novi Zeland i Južna Koreja potpisale su zajedničko saopštenje sa ovih šest država u kome se opravdavaju napadi na Huse i upozorava da će biti sprovedene nove mjere za zaštitu slobodnog toka trgovine na Crvenom moru ako Husi ne odstupe.

Smirivanje tenzija prioritet

Govoreći pod uslovom da ne bude imenovan jedan francuski zvaničnik je za Reuters rekao da se Pariz plaši da bi, ako bi se pridružio napadima predvođenim SAD, izgubio uticaj koji ima u pregovorima za smirivanje tenzija između Hezbollaha i Izraela.

Signalizirajući moguću prešutnu podršku akciji SAD-a, francusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopštenje u kojem je navelo da Husi snose odgovornost za eskalaciju.

Vlada Emmanuela Macrona isključila je zajedničku akciju sa svojim zapadnim saveznicima, za razliku od Libije 2011. i protiv Islamske države u Siriji 2015., kada je učestvovala njena vojska.

Husi koje podržava Iran napadaju komercijalne brodove povezane s Izraelom od novembra, prekidajući pomorske trgovačke rute. Ističu da su napadi odgovor na izraelsko bombardiranje Gaze.

Pokret je zaprijetio da će proširiti raspon ciljeva svojih napada u Crvenom moru kako bi uključio brodove SAD-a kao odgovor na američke i britanske napade na uporišta Husa u Jemenu.

Izvor: Agencije