Kina: Rezultati izbora ne mijenjaju činjenicu da je Tajvan kineski

Ishod izbora ne može zaustaviti trend prema “ponovnom ujedinjenju”, naglasio je glasnogovornik Chen Binhua na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Tajvanska vlada odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu (EPA)

Kineski ured za pitanja Tajvana saopštio je u srijedu da rezultat izbora na Tajvanu ne mijenja činjenicu da je taj otok kineski.

Ishod izbora ne može zaustaviti trend prema “ponovnom ujedinjenju”, poručio je glasnogovornik Chen Binhua na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Tajvanska vlada odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Kina osudila izjave SAD-a, Velike Britanije i Japana

Kina je ranije osudila izjave američkih, britanskih i japanskih zvaničnika koji su čestitali novoizabranom predsjedniku Tajvana i upozorila te zemlje zbog toga što pružaju podršku vladajućoj Demokratskoj progresivnoj partiji (DPP), prenosi Tanjug.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da izjava američkog State Departmenta o izborima na Tajvanu ozbiljno krši princip jedne Kine i tri zajednička saopštenja Kine i Sjedinjenih Američkih Država, kao i da šalje, kako je navedeno, “ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana”.

“Kina se odlučno protivi tome da SAD ima bilo kakav oblik zvanične interakcije sa Tajvanom i da se miješa u tajvanska pitanja na bilo koji način ili pod bilo kojim izgovorom”, istakli su ranije u saopštenju objavljenom na zvaničnoj web stranici Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Glasnogovornik Kancelarije za Tajvan pri Državnom vijeću Narodne Republike Kine Chen Binhua izjavio je u subotu da rezultati izbora na Tajvanu pokazuju da Demokratska progresivna partija ne može da predstavlja većinsko javno mnijenje.

Ističući da je Tajvan dio Kine, Chen je rekao da izbori neće promijeniti zajedničku težnju sunarodnjaka preko Tajvanskog moreuza da ostvare bliže veze sa Kinom i da neće spriječiti neizbježan trend ponovnog ujedinjenja, prenijela je ranije kineska državna novinska agencija Xinhua.

Izvor: Agencije