Izraelski mediji otkrivaju detalje spora Netanyahua i Gallanta i njegove dimenzije

Glasnogovornik je Netanyahuovu poziciju opisao kao “djetinjastu osvetu zbog uvjerenja da vojska pušta u eter osjetljive informacije vezane za bilateralne razgovore ili rasprave.”

Glasnogovornik je Netanyahuovu poziciju opisao kao 'djetinjastu osvetu' (Haim Zach/Vladin ured za štampu)

Novinari i analitičari Hebrejskog Channela 12, raspravljali su o detaljima spora između premijera Benjamina Netanyahua i njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta, te rekli da svaki član Ratnog vijeća razmišlja samo o svojoj političkoj budućnosti, a ne o interesu Izraela.

Novinar je citirao izvor koji je detaljno opisao Gallantovo povlačenje sa sastanka Ratnog vijeća prije nekoliko dana, rekavši da je, kada je stigao u sjedište sastanka, njegovom pomoćniku bilo onemogućeno da uđe s njim, ali kada je ušao u prostoriju zatekao je pet Netanyahuovih pomoćnika s njim.

Portparol je dodao: “Netanyahu je rekao Gallantu da sve dok moj pomoćnik ne prisustvuje, vaš pomoćnik, također, ne bi trebao prisustvovati, uprkos prisustvu pet njegovih zaposlenika”, zbog čega je ministar odbrane odlučio da se povuče sa sastanka.

Glasnogovornik je Netanyahuovu poziciju opisao kao “djetinjastu osvetu zbog uvjerenja da vojska pušta u eter osjetljive informacije vezane za bilateralne razgovore ili rasprave”, dodajući: “Nakon toga su izašli na zajedničku konferenciju i glumili prijateljstvo za koje svi znamo da je lažno, jer svjesni smo da se njih dvojica mrze.”

Još je dodao: “Sve ovo ukazuje na to da se ova dva čovjeka, posebno Netanyahu, nisu izdigli na nivo koji sadašnje vrijeme zahtijeva, a obojici im je politika i dalje jedini motiv.”

Svako razmišlja o svojoj budućnosti

Druga gošća je rekla da smatra da se članovi Ratnog vijeća ne bave esencijalnim pitanjima, jer svako od njih razmišlja o svojoj političkoj budućnosti nakon rata.

Dodala je: “Prošlo je 100 dana od rata, a do sada, ni vlada ni ratni savjet, nisu odlučili šta žele da postignu od rata u Pojasu Gaze.”

Što se tiče Ofera Shelaha, višeg istraživača na Institutu za istraživanje nacionalne sigurnosti, on je mišljenja da Gallant “nije ništa manje važan od Netanyahua, jer iz njegovog ureda izlaze odluke koje prevazilaze nivo asistenta (Netanyahua)”.

Shelah je rekao da ne brani Netanyahua jer je on “odgovoran za ovu trenutnu situaciju”, ali smatra da “niko u ovom vijeću nije čist, i niko od njih ne gleda u budućnost, niti razmišlja o tome kako biti od koristi u ovom ratu”.

Na kraju je rekao: “Od prvog dana se pripremaju za dan poslije rata, a to je zato što sve njih proganja duh 7. oktobra. Svaki od njih vodi vrlo ogavnu medijsku kampanju na satelitskim kanalima, u kojoj poručuje kako samo on radi prave stvari i postupa ispravno, dok su svi drugi krivi i griješe.”

Izvor: Al Jazeera