Izraelska procjena: Hamas može ispaljivati rakete još nekoliko mjeseci

Procjene izraelske vojske pokazuju da rat u Gazi ipak neće uspjeti u potpunosti eliminisati Hamasove sposobnosti da lansira rakete prema Izraelu.

Qassam je i dalje sposoban da gađa dubinu Izraela, uprkos tome što je prošlo više od 100 dana od rata (Anadolija)

Izraelska radiodifuzna korporacija saopćila je da je procjena vojske pokazala da je Islamski pokret otpora Hamas sposoban da nastavi ispaljivati rakete prema Izraelu još najmanje nekoliko mjeseci.

To se dogodilo u trenutku kada su Brigade Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila pokreta Hamas, u utorak, velikom serijom raketa bombardirale grad Netivot u zapadnom Negevu, uzrokujući direktan pogodak jedne zgrade, nakon više od 100 dana izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Općina Netivot saopćila je da je prema gradu ispaljeno oko 50 raketa, dok izraelski izvori navode da su rakete ispaljene iz sjevernog Pojasa Gaze, iako izraelska vojska tvrdi da je tamo uspjela demontirati Hamasove kapacitete.

Al-Qassam je 8. januara obnovio svoje bombardovanje oblasti takozvanog Velikog Tel Aviva, uprkos prolasku tri mjeseca od rata.

S druge strane, izraelska vojska – prema onome što je izvijestila Izraelska radiodifuzna korporacija u utorak navečer –  vjeruje da će bez razgovora o “danu nakon rata” biti teško sačuvati vojna “dostignuća”.

Pritisak krajnje desnice

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu još uvijek nerado raspravlja o pitanju dana nakon rata, zbog pritiska svojih partnera iz krajnje desnice, koji smatraju – za razliku od drugih ministara u ratnoj vladi – da bi ozbiljnije bavljenje ovim pitanjem bilo jednako okončanju vojnih operacija i priznanju neuspjeha u postizanju ratnih ciljeva.

Netanyahu kaže da rat ima za cilj eliminaciju pokreta Hamas, povratak izraelskih zarobljenika zatočenih u Gazi i osiguranje da se napad od 7. oktobra prošle godine, nikada više ne ponovi.

Radio Izraelske vojske je krajem prošlog mjeseca izvijestio da procjene vojske ukazuju da rat neće uspjeti u potpunosti eliminirati Hamasove sposobnosti da lansira rakete prema Izraelu, posebno rakete kratkog dometa.

Visoki oficir vojske rekao je radiju da i nakon dvije godine stanovnici okolnih područja Gaze mogu čuti sirene.

Izvor: Al Jazeera i agencije