Iran tvrdi da je u napadu na Pakistan ciljao ‘iransku terorističku grupu’

Najmanje dvoje djece je ubijeno, a tri osobe su povrijeđene u iranskim zračnim napadima na Pakistan.

Meta je bila takzvana grupa Jaish al-Adl, inače iranska teroristička grupa, tvrdi Amir-Abdollahian (AFP)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je da je “iranska teroristička grupa” bila cilj zračnih napada na Pakistan, u kojima je poginulo dvoje djece.

“Nijedan državljanin prijateljske i bratske države Pakistan nije bio na meti iranskih projektila i dronova”, rekao je Abdollahian na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švicarskoj.

“Meta je bila takzvana grupa Jaish al-Adl, inače iranska teroristička grupa”, dodao je.

Amir-Abdollahian kaže da je napad na “pakistansku zemlju” bio odgovor na nedavne napade grupe na iranski grad Rask u jugoistočnoj pokrajini Sistan-Baluchistan.

“Grupa je sklonište pronašla u nekim dijelovima pokrajine Balochistan. Nekoliko puta smo s pakistanskim dužnosnicima razgovarali o ovom pitanju”, rekao je.

Naglasio je da, iako Iran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Pakistana, “neće dozvoliti da nacionalna sigurnost zemlje bude ugrožena”.

‘Povreda zračnog prostora’

Jaish al-Adl (Vojska pravde), oružana grupa sunitskih muslimana, pokrenula je napade na iranske sigurnosne snage na podučju koje graniči s Pakistanom.

Pakistan je opozvao svog ambasadora u Iranu, nakon što je dvoje djece ubijeno u napadu koji predstavlja povredu zračnog prostora.

Iako Pakistan nije dao detalje o prirodi kršenja, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova rekla je da je napad “neprihvatljiv” i da predstavlja kršenje pakistanskog suvereniteta.

“Pakistan zadržava pravo da odgovori na ovaj ilegalni čin”, rekla je.

Iranskom ambasadoru, koji je u posjeti svojoj domovini, neće biti dopušten povratak u Islamabad, dodala je.

Ispaljena četiri projektila

Dužnosnici pakistanske jugozapadne pokrajine Balochistan rekli su da su okrug Panjgur, koji se nalazi u blizini iranske granice, pogodila četiri projektila.

“Četiri projektila isaljena su na selo Koh-i-Sabaz, koje se nalazi oko 50 kilometara unutar pakistanske zemlje”, rekao je neimenovani visoki dužnosnik Panjgura za Reuters.

“U napadu su oštećene džamija i tri kuće”, rekao je drugi dužnosnik.

Vlasti su saopćile da su dvije djevojke ubijene, dok su tri člana porodice povrijeđena.

Napadi su uslijedili dan nakon što je Teheran izveo slične napade na druge susjedne zemlje, Irak i Siriju.

Bagdad je također opozvao svog ambasadora iz Teherana, nakon što su iranski državni mediji objavili da je pogođen izraelski centar za špijunažu.

Izvor: Al Jazeera i agencije