Šta je ‘Iowa Club’ i zašto je važan?

Većina američkih država održava predizbore, dok neke tradicionalno republikanske države, kao što je Iowa, održavaju klubove za izbor delegata.

Američka predsjednička utrka zapravo počinje u državi Iowa (EPA)

Pobjeda u državi neće garantovati nominaciju stranke, ali će izgraditi zamah koji vodi do republikanske konvencije u julu, kada će biti objavljen kandidat stranke.

Klubovi i predizbori su dva načina na koja republikanci i demokrate biraju svoje kandidate.

Većina američkih država održava predizbore, dok neke tradicionalno republikanske države, kao što je Iowa, održavaju klubove za izbor delegata. Na konvenciji glasaju delegati izabrani u klubovima i na predizborima.

Glasanje u državi Iowa, kojom dominiraju republikanci, označilo je početak predsjedničkih predizbora.

U nastavku možete saznati sve o klubovima u Iowi.

Ključni datumi u predsjedničkoj utrci 2024. godine (Al Jazeera)

Šta je zapravo ‘Iowa Club’ i kako funkcioniše?

Zastupnički klubovi su privatni skupovi birača iz svake stranke u Iowi. Slični su kao i predizbori, samo što ih vode stranke umjesto države.

Javni govori se drže u ime kandidata kako bi se prikupila podrška. Registrovani republikanci glasaju tajno. Glasanje putem pošte nije dozvoljeno. Glasovi se zatim zbrajaju i pobjednici se proglašavaju u roku od nekoliko sati.

Registrovani republikanski glasači, koji imaju legalan boravak u Iowi, okupljaju se na biralištima dva sata prije početka sastanka zastupničke grupe. Birači moraju ispunjavati uvjet da imaju najmanje 18 godina starosti u trenutku održavanja izbora u novembru.

Područja unutar Iowe određena su za glasanje republikanaca. Ove godine postoji preko 1.600 takvih objekata, uglavnom školskih zgrada, crkvi i društvenih centara.

Ljudi koji nisu registrovani glasači ili registrovani republikanci također mogu učestvovati u klubu, ali se moraju lično prijaviti na svom biračkom mjestu.

Zašto je Iowa važna?

Ako pogledamo samo brojke, republikanski klub neće biti dobar pokazatelj koji bi predvidio ko bi to mogao postati republikanski kandidat. Iowa će ovog ljeta imati samo 40 delegata na Republičkoj nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju, što čini samo 1,6 posto od ukupnog broja.

Međutim, budući da je klub jedinstven i inauguralni za predizbore, kandidati mogu iskoristiti momentum koji ostvare rezultatima za predizbore u New Hampshireu sljedeće sedmice.

Rezultati parlamentarnih sastanaka prvi su lakmus test održivosti i snage Donalda Trumpa, ali i drugih kandidata u utrci. Oni će također pomoći da se procijeni snaga podrške kandidatima, posebno ove godine u Iowi pogođenoj olujama, ali zastupnički klub u Iowi nije pouzdan pokazatelj u predviđanju konačnog pobjednika republikanske ili demokratske predsjedničke utrke.

Godine 2008. Mike Huckabee, Ron Paul 2012. i Ted Cruz 2016. pobijedili su na republikanskim predizborima. Nijedan od njih nije pobijedio u primarnoj utrci stranke, a John McCain, Mitt Romney i Donald Trump tih su godina predstavljali GOP (Grand Old Party, stranka za srednju klasu) na predsjedničkim izborima.

Godine 2020. Pete Buttigieg je pobijedio na demokratskom klubu u Iowi. Joe Biden, koji je na kraju dobio nominaciju stranke, bio je četvrti.

Da li se demokrate okupljaju ove godine?

Demokrate će se okupiti, ali neće glasati ove godine. Oni će umjesto toga slati glasačke listiće u narednih nekoliko sedmica, koji će se brojati do 5. marta.

Umjesto toga, demokratski birači okupit će se u ponedjeljak kako bi obavili i druge stranačke poslove.

Prethodnih godina, demokratski birači su također držali govore i dijelili se u grupe na osnovu svojih preferiranih kandidata. Međutim, 2020. godine na demokratski klub su uticale tehnološke greške, što je dovelo do lošeg upravljanja i zakašnjelih rezultata.

Je li Trump u prednosti?

Anketa Des Moines Register/NBC News, objavljena kasno u subotu, pokazala je da Trump ima najviše pristaša koji kažu da su vrlo entuzijastični oko njegove kandidature.

Anketa je pokazala da Trump ima podršku od 48 posto, dok je Ron DeSantis, koji je najavljivao jače rezultate u Iowi, pao na treće mjesto sa 16 posto. Nikki Haley skočila je na drugo mjesto sa 20 posto. Poduzetnik Vivek Ramaswamy i bivši guverner Arkanzasa Asa Hutchinson također se nalaze na glasačkom listiću.

Trumpova popularnost kod republikanske baze sugeriše da su birači spremni da gledaju dalje od njegovih krivičnih optužbi, kao i na njegovu ulogu u napadu njegovih pristalica na Capitol 6. januara 2021. godine.

Čini se da Trumpove pristalice nisu zabrinute zbog njegovog sve “oštrijeg jezika”, uključujući komentare u kojima je rekao da migranti bez dokumenata “truju krv njihove zemlje”.

Trump također uživa podršku lokalnog vodstva. U nedjelju ga je podržao guverner Sjeverne Dakote i bivši predsjednički kandidat Doug Burgum, kao i senator s Floride Marco Rubio, kojeg je Trump pobijedio u republikanskoj predsjedničkoj nominaciji 2016. godine.

Može li vrijeme utjecati na republikanski klub?

Autoputevi u državi Iowa prepuni su napuštenih automobila zaglavljenih u snježnim nanosima, politički natpisi u dvorištima nestali su pod snijegom, a oglasila se i jedna novinarka koja je objavila na društvenim mrežama da joj se “kafa zaledila”. Mnogi stariji stanovnici, koji čine okosnicu kluba, pitaju se kako će doći do svojih mjesta.

Trump je pozvao pristalice tokom mitinga u Indianoli da se pojave pred klubovima i da se obuku toplije, u skladu s vremenskim prilikama.

“Ne možete da sjedite kod kuće… Čak i ako glasate, a onda umrete, vrijedi toga”, rekao je Trump kroz smijeh.

Trumpova snažna podrška unutar glasačke baze sugerira da za njegove pristalice takva prognoza možda i neće imati značajniji uticaj na odziv izborima.

“Temperature su moja najmanja briga u smislu depresivnog odziva”, rekao je Kaufmann na okruglom stolu za Bloomberg News u Des Moinesu. “Mještani lowe se znaju obući za to”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada