Šef francuske diplomatije pozdravio ‘povratak’ Poljske u Evropu

Na svom prvom inozemnom putovanju, Sejourne je također posjetio Kijev i Berlin.

Sejourne: Vajmarski trokut, koji čine Pariz, Berlin i Varšava, vraća se u život (Reuters)

Francuski ministar vanjskih i evropskih poslova Stephane Sejourne pozdravio je, tokom posjete Varšavi u ponedjeljak navečer, poljski „povratak u Evropu“ te ponovno pokretanje tripartitne saradnje, zajedno s Njemačkom, u glavnim evropskim pitanjima, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

„Poljska se vratila u Evropu, a time i nada da će brzo napredovati u evropskim reformama koje su bitne za naše sugrađane”, izjavio je novi francuski šef diplomatije Sejourne.

U Poljskoj je od izborne pobjede u oktobru prošle godine na vlasti proevropska koalicija koju predvodi bivši predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

„Vajmarski trokut“, koji čine Pariz, Berlin i Varšava, „vraća se u život i smatram da je to dobro”, istaknao je francuski ministar tokom zajedničkog obraćanja novinarima sa svojim poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim.

Podrška Ukrajini

Sikorski je naglasio da je ova tripartitna saradnja „vrlo važna platforma“ za „budućnost našeg kontinenta“.

Francuski ministar istakao je važnost saradnje u pitanjima odbrane, zaštite vladavine prava, energetske tranzicije, nuklearne saradnje i pitanja migracija.

Oba ministra ponovo su potvrdila i svoju podršku Ukrajini. „Ukrajinci imaju pravo biti umorni, ali mi nemamo“, odlučan je Sikorski.

Poljska je jedno od glavnih vojnih i političkih uporišta Kijeva koji se bori protiv ruske invazije.

Sikorski je tako pozdravio francusko vojno prisustvo na istočnom krilu NATO-a, posebno 250 francuskih instruktora koji obučavaju ukrajinske vojnike u Poljskoj.

Na svom prvom inozemnom putovanju, Sejourne je također posjetio Kijev i Berlin.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada