Rusija najavila razvoj saradnje sa Sjevernom Korejom

“Sjeverna Koreja je naš susjed, naš najbliži susjed, naš partner, sa kojim razvijamo i namjeravamo dalje razvijati partnerstva u svim oblastima“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin ima poziv da posjeti Pjongjang (Reuters)

Vlasti Ruske Federacije najavile su da će nastaviti i intenzivirati saradnju sa vlastima Sjeverne Koreje, a uskoro se očekuje i susret ministara vanjskih poslova dvije zemlje u Moskvi, javlja Anadolija.

“Sjeverna Koreja je naš susjed, naš najbliži susjed, naš partner, sa kojim razvijamo i namjeravamo dalje razvijati partnerstva u svim oblastima“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na brifingu u Moskvi.

Komentarišući sastanak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i sjevernokorejskog kolege Choe Song-huija, Peskov je kazao da Moskva očekuje dobre, intenzivne i plodonosne pregovore.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova stigao je u Moskvu jučer.

Peskov je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin ima poziv da posjeti Pjongjang.

Rusija pojačala veze sa Sjevernom Korejom

“Nadamo se da će do takve posjete doći, da će ruski predsjednik posjetiti Sjevernu Koreju u dogledno vrijeme. Vrijeme takve posjete biće dodatno dogovoreno diplomatskim kanalima“, dodao je Peskov.

Rusija je pojačala veze sa Sjevernom Korejom od početka njene “specijalne vojne operacije“ u Ukrajini prije dvije godine.

Ranije ovog mjeseca, Sjedinjene Američke Države su optužile Rusiju da je u Ukrajini koristila balističke rakete i lansere koje joj je isporučila Sjeverna Koreja.

Moskva i Pjongjang su negirali ugovore o oružju, ali su rekli da će produbiti svoju saradnju.

Zvaničnici Rusije i Sjeverne Koreje su od prošle godine održali mnoge sastanke na visokom nivou, uključujući i sastanak lidera Putina i Kim Jong-una u septembru prošle godine u Rusiji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada