Okupacioni vojnici pljačkaju novac iz palestinskih domova u Gazi i na Zapadnoj obali

Yedioth Ahronoth navodi da je od početka kopnene invazije na Pojas Gaze izraelska vojska zaplijenila pet miliona šekela, koji su prebačeni u finansijsko odjeljenje Ministarstva odbrane.

Okupacioni vojnici vršljaju po kući na Zapadnoj obali (Reuters)

Klub palestinskih zatvorenika saopćio je da je izraelska okupaciona vojska pojačala svoje racije nakon operacije Potop al-Aksa, poput krađe i zapljene imovine iz domova porodica palestinskih zatočenika, uključujući novac, zlato, telefone, kompjutere i automobile, pored opsežnih operacija sabotaže i uništavanja koje je vršila u zauzetim kućama.

Klub je u saopćenju dodao da je okupacija ciljala na infrastrukturu, uključujući uništavanje ulica i javne imovine buldožerima, kao što se, uglavnom, događalo u Jeninu i Tulkarmu, i rušenje kuća koje pripadaju porodicama zatočenika i ubijenih.

Kako se navodi u saopćenju, racije su u proteklom periodu uključivale mjenjačnice, tokom kojih su bez ikakvog opravdanja zapljenjivana sredstva u vrijednosti od milion izraelskih šekela.

Okupacione snage su vršile raciju u nekoliko mjenjačnica u provincijama Ramala, Al-Bireh, Hebron, Jenin i Tulkarm. Raciju je pratila konfiskacija miliona šekela (dolar je 3,62 šekela) i hapšenje 21. vlasnika i radnika tih kompanija, navodi se u saopćenju izraelske vojske, dok je Izraelska radiodifuzna korporacija govorila o zaplijenjenih deset miliona šekela (2,8 miliona dolara).

Od Zapadne obale do Gaze

Zapadna obala nije bila izuzetak u ovim aktivnostima okupacionih vojnika i krađi palestinskog novca. Isto se dogodilo i u Pojasu Gaze tokom agresije na nju koja još uvijek traje.

Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je, da je od početka kopnene invazije na Pojas Gaze izraelska vojska zaplijenila pet miliona šekela, koji su prebačeni u finansijsko odjeljenje Ministarstva odbrane.

List je objasnio da je zaplijenjena sredstva, između ostalog, zaplijenila “Jedinica za plijen” u Odjeljenju za tehnologiju i logistiku Vojske.

Okupacioni vojnici ne samo da su krali novac Palestinaca, već su i provaljivali u njihove domove, uništavali ih iznutra i oduzimali sve što su mogli od njihove imovine i stvari uzeti, što pokazuju i video snimci koji kruže platformama društvenih mreža izraelskih naloga koje oni objavljuju i hvale se tim.

Klub napominje da su ovi klipovi koje su objavljivali izraelski vojnici, a u kojima se hvale pljačkom i krađom palestinske imovine, kasnije brisani jer izazivaju kontroverzu, čak i unutar zvaničnih izraelskih krugova, koji se brzo ograđuju od ovakvih postupaka, tvrdeći da oni “ne odslikavaju vrijednosti i moral izraelske vojske.”

Sistematska politika

Prema izvještaju Kluba zatvorenika, okupacija je usvojila politiku zapljene novca i imovine, koja je značajno eskalirala u posljednjih nekoliko godina, te je postala jedna od najistaknutijih uspostavljenih politika, a uglavnom je koncentrisana u Jerusalimu, kroz uvođenje zakona i zakonodavstva koji legaliziraju zaplijene.

U izvještaju je istaknuto da je većina područja u kojima su zabilježene zapljene i krađe bile na tlu Jerusalema i okolice, kao i područja Hebrona koji uglavnom svjedoče ovu politiku, konkretno nakon 7. oktobra 2023. godine.

Klub pojašnjava da je iz Hebrona svaki dan oduzimano na desetine automobila koji su pripadali porodicama zatočenika, zajedno sa novcem i zlatom, kroz praćenje njihovih vlasnika. Većina upada u kuće i racija, zabilježila je krađe.

Najnovije racije u zoru, u ponedjeljak, bile su usmjerene na domove porodica zatočenika Naela Barghoutija, koji je proveo ukupno 44 godine u okupacionim zatvorima, Rabiha Barghoutija, jednog od razmijenjenih prilikom sporazuma Shalit, a koji je ponovo uhapšen i Murada Barghoutija, koji je u pritvoru od 2003. godine i osuđen na doživotnu kaznu. Svi su iz grada Kober u Ramali, gdje se upalo u njihove domove, prilikom čega je došlo do širokog vandalizma i razaranja. Zaplijenjena su dva vozila i novac.

Nijedan vojnik koji je ukrao palestinski novac ili imovinu, bilo na Zapadnoj obali ili Pojasu Gaze, nije odgovarao.

Istu stvar koja se dešava sada, a koja se dešavala i ranije u Gazi, već od ranije rade okupacioni vojnici, koji bi pljačkali palestinske domove tokom prethodnih izraelskih bitaka i vojnih operacija u Pojasu Gaze, uključujući i ono o čemu je izraelski list Maariv pisao prije nekoliko godina, kada je na početku svoje istrage, upitao: “Da li su vojnici IDF krali novac od palestinskih građana tokom vojnih operacija”?

U istrazi je navedeno da su stanovnici područja Al-Fukhari u Pojasu Gaze optužili borce 51. bataljona, povezanog sa brigadom Golan, da su im ukrali sume novca iz njihovih domova, na način da su to činili u policijskom času uvedenom za stanovnike.

Maariv je izvijestio da su se krađe dogodile 26. jula 2007. godine, kada su okupacione snage došle u selo kasno noću, a vojnici stanovnike izveli iz kuća i pretresli ih, zatim svaku porodicu uveli u jednu prostoriju i zatvorili ih, te izvršili pretres ostatka kuće i u njoj se zadržavali po nekoliko sati.

Rečeno je da je u ovoj fazi dolazilo do krađa.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada