Katar najavio dogovor Izraela i Hamasa o ulasku lijekova i pomoći u Gazu

Pošiljka pomoći za Palestince i lijekovi za zarobljenike koje drži Hamas krenut će u srijedu iz Dohe za Egipat, a potom u Gazu.

Palestinci čekaju na hranu iz dobrotvorne kuhinje u vrijeme nestašice hrane u Pojasu Gaze (Reuters)

Izrael i Hamas postigli su dogovor da se dopusti isporuka lijekova izraelskim zarobljenicima u Pojasu Gaze i transport pomoći stanovnicima opkoljene palestinske teritorije, objavio je Katar.

Sporazumom će se humanitarna pomoć isporučivati civilima u “najugroženijim i najranjivijim područjima” u Gazi u zamjenu za isporuku lijekova izraelskim zarobljenicima koje drži Hamas, grupa koja upravlja Gazom, saopćilo je katarsko Ministarstvo vanjskih poslova u utorak.

Glasnogovornik Ministarstva Majed al-Ansari rekao je da će lijekovi i pomoć krenuti iz Dohe u srijedu u egipatski grad El Arish u pripremi za isporuku u Pojas Gaze, te dodao kako je u sporazumu posredovao Katar u saradnji s Francuskom.

“Ozbiljni razgovori”

Ranije je u utorak Bijela kuća saopćila da je američki izaslanik za Bliski istok Brett McGurk bio u Dohi posljednjih dana i razgovarao o mogućem dogovoru za oslobađanje zarobljenika.

Glasnogovornik nacionalne sigurnosti John Kirby rekao je novinarima da je McGurk bio uključen u “vrlo ozbiljne i intenzivne razgovore” s Kataranima o još jednom dogovoru.

“Nadamo se da će uroditi plodom, i to uskoro”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada