Islandski predsjednik najavio težak period zbog erupcije vulkana

U islandskom gradu Grindaviku lava je zapalila više kuća, a hiljade drugih stanovnika morali su napustiti domove.

Vulkan na islandskom poluotoku Reykjanes eruptirao je i lava se izlila u ribarski grad Grindavik (Reuters)

Islandski predsjednik Gudni Th. Johannesson rekao je u televizijskom obraćanju kako je na poluotoku Reykjanes, gdje je eruptirao vulkan, započelo teško razdoblje jer se ne zna kako će se stanje razvijati, prenosi u ponedjeljak agencija France presse.

Vulkan na poluotoku smještenom na zapadu Islanda u nedjelju je eruptirao drugi put u manje od mjesec dana. Vlasti su nekoliko sati ranije naredile evakuaciju stanovnika ribarskog grada Grindavika jer je niz manjih zemljotresa najavio erupciju.

Geofizičar Magnus Tumi Gudmundsson u ponedjeljak ujutro rekao je da se erupcija „značajno smirila” tokom noći no da je nemoguće predvidjeti kad će stati.

Grindavik, gradić s oko 3,8 hiljada stanovnika smješten pedesetak kilometara jugozapadno od prijestolnice Reykjavika, već je evakuisan u novembru kad se ponovno probudio vulkanski sistem Svartsengi.

 

Predsjednik Johannesson pozvao je tokom obraćanja naciji na solidarnost sa onima koji ne mogu ostati u svojim domovima zbog erupcije vulkana.

Premijerka Islanda Katrin Jakobsdottir rekla je da će se vlada sastati u ponedjeljak da bi razgovarala o osiguravanju smještaja za evakuirane stanovnike.

Erupcija u nedjelju je bila peta koja se dogodila duž poluotoka Reykjanes od 2021. godine.

Erupciji u vulkanskom sistemu Svartsengi u decembru prethodili su jaki zemljotresi.

Nakon toga, podignute su barijere oko vulkana da bi se lava usmjerila dalje od Grindavika, ali su neke od njih probijene.

Avionski letovi na Islandu nisu otkazani nakon erupcije.

Letovi sa aerodroma Keflavik u blizini vulkana odvijali su se normalno.

Na Islandu se nalaze 33 aktivna vulkana.

Izvor: Agencije