Velika Britanija će pričekati prije novih napada na Huse

Velika Britanija je prošle sedmice sudjelovala u napadima na Huse u Jemenu predvođene SAD-om, ali će prije novih sličnih poteza dobro procijeniti situaciju.

Naoružani ljudi stoje na plaži u blizini komercijalnog broda kojeg su zauzeli jemenski Huti u blizini obale al-Salifa u Jemenu [Khaled Abdullah/Reuters]

Velika Britanija će pričekati prije nego donese odluku o novim napadima na Huse u Jemenu kako bi zaštitila međunarodni pomorski prijevoz, rekao je u ponedjeljak britanski ministar odbrane Grant Shapps, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Pričekajmo da vidimo šta će se dogoditi jer nije da želimo biti upleteni u akciju u Crvenom moru. Ali u konačnici sloboda plovidbe međunarodno je pravo koje mora biti zaštićeno”, rekao je Shapps za Sky News, odgovarajući na pitanje hoće li Velika Britanija još napadati.

Velika Britanija je prošle sedmice sudjelovala u napadima na Huse u Jemenu koje su pokrenule Sjedinjene Američke Države zbog višemjesečnih napada na brodove u Crvenom moru, ali nije učestvovala idući dan kada su američke snage izvele novi napad.

Od tada, Husi su u nedjelju ispalili protubrodski krstareći projektil na američki razarač na jugu Crvenog mora. Oborio ga je američki borbeni avion.

Crveno more važna trgovinska ruta

Shapps je rekao da ‘Velika Britanija prati situaciju.’

“Oni bi trebali biti svjesni da ćemo, ako to ne prestane, naravno morati donijeti odluke koje moraju biti donesene”, rekao je.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom predstavljaju značajan međunarodni problem, požalile su se u zajedničkoj izjavi vlade 12 zemalja, uključujući Njemačku i SAD, ističući da kroz Crveno more prolazi gotovo 15 posto međunarodne pomorske trgovine na putu od Sredozemnog mora do Indijskog okeana.

Preusmjeravanje preko Rta dobre nade povećava troškove i odgađa dostavu robe za nekoliko sedmica. Francuska brodarska grupa CMA CGM najavila je da će od 15. januara udvostručiti vozarine za kontejnerski prijevoz na potezu od Azije do Mediterana, što će se na kraju odraziti i na veće cijene roba koje dolaze do krajnjih potrošača.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada