Ukrajina potvrdila da je oborila dva važna ruska aviona

Kijev tvrdi kako je oboren Berijev A-50, avion za nadzor i komandovanje iz zraka, te Iljušin Il-22, također korišten za komandovanje,

Berijev A-50 je ruski avion za nadzor i komandovanje iz zraka (Reuters)

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je potvrdila da je oborila dva ruska aviona iznad Azovskog mora, područja koje je Rusija ranije smatrala sigurnim za svoje avione.

„Zahvaljujem vojsci na ovoj dobro planiranoj i izvršenoj operaciji u regiji Azovskog mora”, objavio je šef ukrajinske vojske Valerij Žaluznij.

Kijev tvrdi kako je oboren Berijev A-50, avion za nadzor i komandovanje iz zraka, te Iljušin Il-22, također korišten za komandovanje, prenosi agencija France Presse.

Dva aviona korištena su u obavještajne svrhe, za identifikaciju ciljeva i koordinaciju trupa.

Ruska dominacija u zraku

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije htio komentirati te navode jer, kako tvrdi, nema dovoljno informacija o njima.

Rusija je više puta tvrdila da ima potpunu domunaciju u zraku u odnosu na Ukrajinu, što se nije uvijek pokazalo tačnim, piše afp a prenosi Hina.

Zapadna vojna pomoć i druga osnaživanja ukrajinske vojske su unutar dvije godine od početka invazije više puta spriječili ruske napade te omogućili napade na ciljeve koji su se ranije smatrali nedostižnima ukrajinskom naoružanju.

Izvor: Agencije