Ukrajina počela sigurnosne razgovore sa Rumunijom

Dokument obećava značajnu vojnu podršku za Ukrajinu, u vrijeme kada rat protiv Rusije ulazi u treći godinu.

Rumunija je deveta zemlja koja je započela pregovore o sigurnosti sa Ukrajinom (Reuters)

Ukrajina i Rumunija počele su razgovore o sporazumu o sigurnosnim garancijama, saopštio je kabinet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Uz učešće šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Andreja Jermaka, ukrajinska strana je započela bilateralne razgovore sa državnim sekretarom za strateška pitanja rumunskog ministarstva vanjskih poslova Iulijanom Fotom o bilateralnom sporazumu o sigurnosti”, navodi se u saopštenju i dodaje da su ovi razgovori podigli “bilateralne odnose na nivo strateškog partnerstva”, prenio je Tanjug, puzivajući se na TASS.

Prema navodima Ukrajine, Rumunija je deveta zemlja koja je započela pregovore o sigurnosti sa tom zemljom.

Vojni potencijal za Ukrajinu

Zelenski i premijer Velike Britanije Rishi Sunak potpisali su 12. januara bilateralni sporazum o sigurnsoti. Time je London postao prvi zapadni partner Kijeva koji je potpisao takav sporazum.

Na marginama samita NATO-a u Vilniusu u julu, Grupa G7 usvojila je deklaraciju o dugoročnim sigurnosnim garancijama Ukrajini. Kasnije se deklaraciji pridružilo još zemalja.

Konkretno, dokument obećava značajan vojni potencijal za Ukrajinu, u vrijeme kada rat protiv Rusije ulazi u treći godinu.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina ocijenio je ovu odluku kao pogrešnu i potencijalno opasnu, navela je agencija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada