Opasna arktička zima okovala dijelove SAD-a

Potrebno je nekoliko minuta da se pojave promrzline, navodi se u saopštenju Odjeljenja za javnu sigurnost Južne Dakote.

Državni operater električne mreže apelovao je na stanovnike da štede električnu energiju (Reuters)

Opasna arktička zima nastavlja se širiti Sjedinjenim Američkim Državama u ponedjeljak i potrajat će najmanje do sredine sedmice, produžavajući žestoku hladnoću koja je postavila rekordno niske temperature u dijelovima zemlje i prijeti da dodatno poremeti svakodnevni život

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da se očekuje da će hladnoća zbog vjetra pasti oduboko ispod nule, od sjevernih Stjenovitih planina do sjevernog Kanzasa i do Ajove.

Arktičke oluje uzrokovale su najmanje četiri žrtve i nestanak struje desecima hiljada ljudi na sjeverozapadu, dok su neki sportski događaji odgođeni, uključujuću utakmicu Pittsburgh Steelersa protiv Buffalo Billsa, prenosi Associated Press.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul, objavila je video na platofrmi X koji pokazuje loše vremenske uslove.

“Bez vidljivosti i uz opasno jak vjetar”, rekla je.

“Potrebno je nekoliko minuta da se pojave promrzline”, navodi se u saopštenju Odjeljenja za javnu sigurnost Južne Dakote pozivajući ljude da ostanu u zatvorenom prostoru.

Otkazani letovi, prekid električne energije

Državni operater električne mreže u Texasu zatražio je od građana da štede električnu energiju.

Čak i mjesta poput Floride neće biti pošteđena turbulentnog vremena, a prognoze predviđaju pljuskove i grmljavinu od ponedjeljka do utorka.

U Oregonu je više od 120.000 domova i preduzeća ostalo bez struje, većina njih u oblasti metroa Portlanda, dan nakon što su jaki vjetrovi i mješavina snijega i leda srušili drveće i dalekovode.

Pogođeni su i aerodromi širom zemlje. Otkazano je više od polovine letova za i iz međunarodnog aerodroma Buffalo Niagara. Veliki broj letova je otkazan ili odgođen i na aerodromima u Chicagu, Denveru i Seattle-Tacoma.

Izvor: Agencije