Milley: Podrška Ukrajini i poraz Putina je u interesu Evrope i SAD-a

SAD se decenijama zalažu za međunarodni poredak rekao je Milley i poručio da je zbog toga neophodno obezbjediti da agresor, Rusija, bude poražen u ratu koji je započeo.

„Vjerujem da je apsolutno u interesu SAD-a i Evrope, a ne samo Ukrajine, da obezbjedimo pobjedu u ovom ratu. Zato što je u pitanju mnogo ozbiljniji problem“, rekao je Milley (EPA)

Međunarodna podrška Ukrajini, kako bi se mogla efikasno oduprijeti ruskoj agresiji, zadovoljava interese ne samo ukrajinske nacije, već i Evrope i SAD, izjavio je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu bivši načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD, general Mark Milley, prenosi Tanjug.

„Vjerujem da je apsolutno u interesu SAD-a i Evrope, a ne samo Ukrajine, da obezbjedimo pobjedu u ovom ratu. Zato što je u pitanju mnogo ozbiljniji problem“, rekao je Milley, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, za Ukrajinu je ruski rat egzistencijalna prijetnja, jer je riječ o opstanku zemlje, a za Evropu je to najveći rat od 1945. godine.

“Ali, rekao bih da je prava prijetnja međunarodnom poretku koji je uspostavljen 1945. godine kao rezultat Drugog svjetskog rata“, naglasio je bivši visokorangirani general.

Neophodno da Rusija bude poražena

SAD se decenijama zalažu za međunarodni poredak rekao je Milley i poručio da je zbog toga neophodno obezbjediti da agresor, Rusija, bude poražen u ratu koji je započeo.

„Vjerujem da je podrška Ukrajini iz Evrope, SAD i međunarodne zajednice izuzetno važna. Ovo uključuje vojnu podršku, finansijsku podršku, sankcije, diplomatsku podršku i još mnogo toga. Ali veoma je važno da (ruski predsjednik Vladimir) Putin ne uspije“, naglasio je Milley.

Prvog dana Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) u Švicarskoj, Ukrajinska kuća u Davosu bila je domaćin tematskih diskusija posvećenih konsolidaciji međunarodne podrške Ukrajini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada