Majka izraelskog vojnika sumnja u priču vojske o smrti svog sina

Maayan Sherman, majka ubijenog vojnika pozvala je izraelsku vojsku da kaže ko je ubio njenog sina, kako i koji je razlog njegovog ubistva.

Izraelski vojnik Ron Sherman, koji je ubijen u Gazi (Društvene mreže)

Majka izraelskog vojnika Rona Shermana, koji je ubijen u Gazi nakon zarobljavanja u napadu 7. oktobra, sumnja u priču izraelske vojske, koja ju je obavijestila da ga je ubio Islamski pokret otpora Hamas.

Maayan Sherman, majka ubijenog vojnika, u izjavi za izraelski Channel 12, je rekla: “Ko ga je ubio, kako i koji je razlog njegovog ubistva?

Prema riječima ljekara sudske medicine, njegovo tijelo je pronađeno netaknuto. Nije bilo znakova premlaćivanja, ozljeda, prostrijelnih rana ili fraktura na CT-u koji je urađen na njemu.”

Sherman je upitala: “Da li je izraelska vojska sabotirala generatore kisika kako bi eliminisala sve koji su bili u tunelima u Jabaliji, uključujući i otmičare? Koliko je dana moj sin gladovao, bio žedan ili patio od nedostatka kisika? I zašto su to učinili i ne pokušavajući ga spasiti kada je tamo već ostavljen?”

Majka poginulog vojnika izrazila je ljutnju na izraelsku vladu i njeno ponašanje, rekavši: “Platila sam cijenu haosa, moći i ponosa svih koji čine vladu, čiji su članovi sada također zauzeti rasipanjem novčanih sredstava na nepotrebne urede u kojima rade pohlepni i suvišni ljudi, umjesto da pomažu onima kojima je to zaista potrebno.”

Dodala je: “Nadali smo se da će Benny Gantz, za kojeg smo glasali na izborima, spasiti život našem sinu, ali smo bili u krivu.”

Nastavila je: “Prije komemoracije bilo je izvjesno insistiranje Ministarstva odbrane da se na grobu napiše: “Pao je u borbi”. Pitala sam u kojoj bitci? Rekli su da je to odavanje počasti mrtvima. Naravno, nisam dala svoj pristanak, jer Ron nije pao u bitci.”

Izraelska vojska ubila vlastite vojnike

Brigade Al-Qassam, vojno krilo pokreta Hamas, ranije su emitovale video snimak tri izraelska zarobljenika koje drži, za koje su ustvrdili da su ubijeni oružjem izraelske vojske u Pojasu Gaze. Video snimak prikazuje slike tri zarobljenika: Elijaha Toledanoa, Nicka Perza i Rona Shermana.

Objavljivanje video snimka uslijedilo je nekoliko dana nakon što je vojska 15. decembra priznala jednom Izraelcu da je “slučajno ubila tri izraelska zarobljenika” u Gazi, što je incident koji je izazvao bijes u izraelskom društvu. Ovo nije prvi put da Brigade Al-Qassam izvještavaju o ubijanju izraelskom vatrom izraelskih zarobljenika koje drži palestinski otpor od početka rata u Pojasu Gaze.

Broj izraelskih zatočenika u Gazi čiju smrt je potvrdila izraelska vojska dostigao je 22 od oko 250 ljudi, navodi agencija France press.

Islamski pokret otpora Hamas pokrenuo je 7. oktobra napad bez presedana na izraelska naselja oko Pojasa Gaze, nazvan “Poplava al-Aksa”, kao odgovor na kršenja prava palestinskih civila i njihovih svetinja od strane izraelske okupacije. Hamas je tada ubio i zarobio stotine Izraelaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada