Izborima u Iowi počinje utrka za Bijelu kuću

Unutarstranački izbori u Iowi podrazumijevaju serije lokalnih sastanaka širom države, gdje okupljeni iskazuju koga bi voljeli vidjeti kao predsjedničkog kandidata stranke na izborima u novembru.

Favorit kod republikanaca je bivši američki predsjednik Donald Trump (Reuters)

Urrka za Bijelu kuću zvanično počinje u ponedjeljak, kada će u Iowi početi unutarstranački izbori u Republikanskoj partiji, kao i izbor delegata demokrata za završnu konvenciju naljeto.

Tada će glasači u toj državi birati predsjedničkog kandidata republikanaca, po procesu koji se ove godine razlikuje u odnosu na prethodne, prenio je Tanjug, pozivajući se na VOA.

Politički fokus je okupljanje ljudi koji imaju isti interes ili cilj. Unutarstranački izbori u Iowi podrazumijevaju serije lokalnih sastanaka širom države, gdje okupljeni razgovaraju o politici i iskazuju koga bi voljeli vidjeti kao predsjedničkog kandidata stranke na izborima u novembru.

Unutarstranački izbori su prvi korak u višemjesečnom odabiru delegata za završnu konvenciju stranke u julu ove godine, koji će dati konačnu riječ u odabiru kandidata republikanaca za predsjednika i potpredsjednika.

Glavna razlika između unutarstranački i primarnih izbora je vrijeme koje se odvaja za glasanje i način na koji se glasa. Na primarnim izborima, birači dođu na glasačko mesto i ubace listić na izborni dan, a oni koji nisu tu mogu glasati poštom.

Neizvjesno kod republikanaca

Unutarstranački izbori u Iowi, s druge strane, održavaju se samo navečer i glasači moraju doći kako bi se njihov glas uračunao.

I Demokratska i Republikanska stranka će ove godine održati unutarstranačke izbore u Iowi 15. januara, ali demokratski neće imati efekat na predsjedničku utrku. Demokratski će biti održani samo da bi formalno počeo izbor delegata za završnu konvenciju naljeto.

Za demokrate unutarstranački izbori svakako neće imati uticaj na predsjedničku trku, jer aktuelni predsjednik Joe Biden nema ozbiljne protukandidate u stranci, dok će kod republikanaca biti drugačije. Njihovi birači će prvi put pokazati ko je njihov favorit.

Favorit kod republikanaca je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada