Američka vojska presrela protubrodski projektil koji su ispalili Husi iz Jemena

Američka vojska saopćila je da nema povrijeđenih niti štete uzrokovane protubrodskim krstarećim projektilima ispaljenim prema USS Laboonu.

Husi pobunjenici pucali su na brod USS Laboon the Red Sea, prema američkim dužnosnicima (Billy Ho/Reuters)

Američka vojska saopćila je da je još jedan projektil koji su ispalili jemenski pobunjenici Husi presretnut na jugu Crvenog mora, prenosi Hina.

“Pobunjenici su ispalili protubrodsku krstareću raketu prema razaraču američke mornarice oko 16: 45 po lokalnom vremenu u nedjelju”, objavila je regionalna komanda američke vojske (CENTCOM)  u ranim jutarnjim satima ponedjeljka na društvenoj mreži X.

Projektil su presrele američke zračne snage u blizini jemenskog obalnog grada al Hudaida. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

Od izbijanja rata u Gazi između Izraela i Hamasa, Husi koje podržava Iran nekoliko puta su napadali brodove u Crvenom moru.

Husi su napali najmanje 26 brodova otkako su u novembru zauzeli brod Galaxy Leader povezan s Izraelom.

Napadi su prisilili neke od najvećih svjetskih brodarskih kompanija da preusmjere svoja plovila oko Rta dobre nade na južnom vrhu Afrike, ozbiljno remeteći globalnu trgovinu.

Promet kroz Crveno more, koji inače olakšava kretanje tereta u vrijednosti od tri do devet milijardi dolara svaki dan, pao je za više od 40 posto od početka napada.

Husi najavili nove napade

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno su napali položaje pokreta Husi u Jemenu, uz podršku Nizozemske, Kanade, Australije i Bahreina.

Čelnik libanskog pokreta Hezbollah koji podržava Iran, Hassan Nasrallah, rekao je u nedjelju da će nedavni američki napadi na Huse u Jemenu naštetiti svjetskom brodskom prevozu u Crvenom moru.

“Nedavna agresija na Jemen predstavlja američko-britansku glupost i američku nedosljednost”, rekao je Nasrallah u televizijskom obraćanju. “U isto vrijeme dok Amerikanci pozivaju da se rat ne širi, oni ga proširuju”, dodao je.

“Ono što su Amerikanci učinili u Crvenom moru naštetilo bi međunarodnoj plovidbi u cjelini”, dodao je šef Hezbollaha.

Od izbijanja rata u Gazi 7. oktobra, pripadnici pokreta Husi, koji kontroliraju velike dijelove Jemena, više su puta napadali Izrael dronovima i projektilima.

U posljednje vrijeme učestalo su napadali brodove u Crvenom moru, jednoj od najvažnijih pomorskih ruta za svjetsku trgovinu koja vodi do Sueskog kanala.

Nasrallah je rekao da će Husi nastaviti gađati izraelske brodove ili one koji idu prema izraelskim lukama.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada