Video: Al-Qassam napada izraelske vojnike i vojna vozila u Khan Younisu

Video počinje tako što jedan od boraca gađa tenk Merkava sa nulte udaljenosti, a zatim drugi tenk sa krova zgrade.

Video pokazuje kako je Hamasov borac pogodio tenk iz neposredne blizine (Al Jazeera)

Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, objavile su snimke na kojima se vidi kako se njihovi borci sukobljavaju s izraelskim okupatorskim vojnicima u nekoliko naselja grada Khan Yunisa.

Video počinje tako što jedan od boraca gađa tenk Merkava sa nulte udaljenosti, a zatim drugi tenk sa krova zgrade.

Borac koji je gađao tenk Merkava rekao je da je to „za šeiha Saleha, neka mu se Bog smiluje“, misleći na vođu pokreta Saleha Al-Arourija, koji je poginuo u izraelskom napadu na južno predgrađe Bejruta u decembru.

Na snimku se, također, može vidjeti gađanje nekoliko vojnih vozila na ulicama Khan Younisa, kao i vojnika unutar jedne zgrade.

Sukobi sa okupatorskim vojnicima

Borci Al-Qassama su se sukobili sa okupatorskim vojnicima lakim oružjem te bombardovali nosač trupa, za koji su rekli da je sadržavao eksploziv.

Okupatorska vojska je prije nekoliko dana objavila da je ubijeno devet vojnika i oficira u bombardovanju transportera sa eksplozivom, za koji je rekla da ga je slučajno podogio jedan tenk.

Al-Qassam je objavio slike koje je dobio nakon bombardovanja, a koje pokazuju ostatke transportera, među kojima su odjeća, šljemovi te nešto oružja i opreme.

Al-Qassam je u subotu objavio da će ispaliti novu salvu raketa na naselja koja okružuju Pojas Gaze.

Saopćio je da su ubili i ranili pripadnike četiri izraelske pješadijske jedinice i pogodili šest tenkova Merkava, helikopter, transporter i buldožer u bitkama kod Khan Younisa.

Izvor: Al Jazeera