Sjeverna Koreja ispalila balistički raketu

Japanska obalna straža rekla je da se radi o objektu, potencijalno balističkom projektilu, lansiranom iz Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja učestalo lansira projektike (Reuters)

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju balistički projektil sa svoje istočne obale, nekoliko dana nakon artiljerijskih vježbi bojevom municijom koje je organizirao Pjongjang u blizini pomorske granice sa Južnom Korejom, saopćio je Seul.

“Sjeverna Koreja ispalila je neidentificirani balistički projektil prema Istočnom moru”, rekao je načelnik glavnog štaba Južne Koreje.

U srijedu je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un opisao Južnu Koreju kao “glavnog neprijatelja” zemlje.

Japanska obalna straža rekla je da se radi o “objektu, potencijalno balističkom projektilu, lansiranom iz Sjeverne Koreje”, pozivajući se na informacije Ministarstva odbrane Japana i zatražila od brodova da budu oprezni, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters i AFP.

Posljednja raketa koju je Sjeverna Koreja lansirala 18. decembra bila je raketa klase Hwasong-18, najnaprednija koju ima, i ispaljena je u Japansko more.

“Konačno je došao historijski trenutak kada bismo (Južnu Koreju) trebali definirati kao državu koja je najviše neprijateljski raspoložena prema (Sjevemoj Koreji)”, rekao je Kim, nazivajući Južnu Koreju “našim glavnim neprijateljem”.

Napetosti nakon lansiranja špijunskog satelita

“Komentari označavaju promjenu u politici Sjeverne Koreje i nagovještavaju da će Pjongjang zauzeti čvršći stav u budućnosti, kažu analitičari.

Prošle godine Sjeverna Koreja je status nuklearne sile upisala u svoj ustav i ispalila nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila, kršeći rezolucije UN-a.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu nakon što je Pjongjang u novembru lansirao prvi vojni špijunski satelit.

U decembru je Sjeverna Koreja rekla da je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu kako bi procijenila ratnu spremnost svojih nuklearnih snaga u svjetlu rastućeg neprijateljstva sa SAD-om.

Washington i njegovi saveznici istovremeo su počeli upravljati sistemom za razmjenu podataka o projektilima u stvarnom vremenu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada