SAD ne podržava nezavisnost Tajvana

SAD je predan očuvanju mira i stabilnosti s obje strane Tajvanskog moreuza i mirnom dješavanju razlika, rekao je Antony Blinken.

Kandidat tajvanske vladajuće stranke Lai Ching-te pobijedio je na predsjedničkim izborima u subotu (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da SAD ne podržava nezavisnost Tajvana, nakon što su tajvanski birači dali vladajućoj stranci na tom otoku treći predsjednički mandat, a američki državni sekretar dodao je da SAD ostaje predan miru i sigurnosti u regiji.

Predsjednički kandidat tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) i potpredsjednik Tajvana Lai Ching-te pobijedio je na predsjedničkim izborima u subotu, uprkos pozivima Kine da ga se ne izabere i obećao je da će se suprotstaviti Pekingu, ali i tražiti pregovore.

“Ne podržavamo nezavisnost…”, rekao je Biden upitan za reakciju na subotnje tajvanske izbore, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

SAD je predan očuvanju mira i stabilnosti s obje strane Tajvanskog moreuza i mirnom dješavanju razlika, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Tajvan, otok koji Kina smatra svojim, demokratska je uspješna priča od održavanja prvih direktnih predsjedničkih izbora 1996, što je kulminacija decenija borbe protiv autoritarne vladavine.

Strah od eskalacije sukoba s Kinom

SAD je najvažniji međunarodni pokrovitelj i dobavljač oružja za Tajvan uprkos nedostatku formalnih diplomatskih veza s otokom.

Bidenova administracija plašila se da će izbori i nova vlast eskalirati sukob s Pekingom.

Biden radi na popravljanju odnosa s Kinom, uključujući pristanak na razgovor o razlikama u sigurnosnim pitanjima na samitu u Kaliforniji sa predsjednikom Xi Jinpingom u novembru.

Kineski ured za poslove s Tajvanom saopćio je da pobjeda kandidata tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke Lai Ching-tea na izborima neće promijeniti osnovne obrise odnosa otoka s kopnenim dijelom Kine.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u subotu da Moskva i dalje gleda na Tajvan kao na sastavni dio Kine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada