Novi francuski ministar vanjskih poslova: Ukrajina je i dalje prioritet

U Ukrajini su na kocki temeljni principi međunarodnog zakona i evropskih vrijednosti, kao i sigurnosni interesi francuskog naroda, rekao je Stephane Sejourne.

Raspravljalo se i o ukrajinskoj odbrani i jačanju saradnje dvije zemlje (Reuters)

Dan nakon preuzimanja dužnosti, novi francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne uvjeravao je Ukrajinu da je Francuska i dalje planira podržavati u borbi protiv ruskih snaga.

“Uprkos sve više kriza, Ukrajina jeste i bit će prioritet Francuske”, rekao je Sejourne tokom posjete Kijevu.

“U Ukrajini su na kocki temeljni principi međunarodnog zakona i evropskih vrijednosti, kao i sigurnosni interesi francuskog naroda”, rekao je ministar nakon što se sastao sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Prema lokalnim medijima, dvojica ministara razgovarala su o ukrajinskim nadama o pridruženju Evropskoj uniji i NATO-u.

“Budućnost Ukrajine je u Evropskoj uniji”, rekao je Sejourne na zajedničkoj konferenciji za medije gotovo dvije godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Razgovor o novoj finansijskoj pomoći

U svjetlu trenutnih intenzivnih ruskih raketnih i napada dronovima na Ukrajinu, Kuleba je ponovno zatražio od Zapada da blokira izvoz dobara u Rusiju koja se mogu iskoristiti za proizvodnju oružja.

Sejourne je rekao da će Francuska učiniti sve u svojoj moći da se osigura nova finansijska pomoć na Samitu EU-a u Briselu 1. februara.

Predstojeći samit također je bio predmet sastanka između Sejournea i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Francuska strana rekla je da se također raspravljalo o ukrajinskoj odbrani i jačanju saradnje dvije zemlje.

Prema ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu, očekuje se da će Sejourne posjetiti njemačku metropolu u nedjelju poslijepodne i sastati se sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada