Lider Hezbollaha: SAD i Britanija ugrozili plovidbu Crvenim morem

Nasrallah je američke i britanske napade okarakterisao kao “čin gluposti” i naveo da će Husi nastaviti da gađaju izraelske brodove i brodove koji plove ka izraelskim lukama.

Nasrallah je istakao je da je SAD pogriješio ako su mislili da će Husi prestati da se suprotstavljaju Izraelu u Crvenom moru (Reuters)

Lider libanskog pokreta Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah ocijeno je danas da su akcije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije protiv jemenskih Husa ugrozile svu plovidbu Crvenim morem.

Nasrallah je američke i britanske napade okarakterisao kao “čin gluposti” i naveo da će Husi nastaviti da gađaju izraelske brodove i brodove koji plove ka izraelskim lukama, prenosi Reuters.

‘Sigurnost je poremećena’

Govoreći povodom sedmice dana od pogibije jednog od komandanata Hezbollaha Wissama al-Tawila, istakao je da je SAD pogriješio ako su mislili da će Husi prestati da se suprotstavljaju Izraelu u Crvenom moru.

“Ono što je još opasnije je činjenica da će ono što su Amerikanci uradili u Crvenom moru nanijeti štetu cijeloj plovidbi, čak i brodovima koji ne idu u Palestinu, čak i brodovima koji nisu izraelski i koji nemaju veze sa situacijom, jer je more postalo pozorište borbi, projektila, dronova i ratnih brodovia“, rekao je Nasrallah i istakao da je „sigurnost poremećena”.

Koalicija predvođena SAD-om pokušava odvratiti Huse raspoređivanjem razarača i vojne opreme u Crvenom moru, te obaranjem projektila i bespilotnih letjelica jemenske grupe. No, Husi su bili jasni da nemaju namjeru prestati dok Izrael ne okonča rat u kojem je ubijeno gotovo 24.000 Palestinaca.

SAD i Velika Britanija ove su sedmice izveli dva napada na mete pokreta Husi u Jemenu.

Husi su dosad napali najmanje 26 brodova otkako su u novembru zauzeli brod Galaxy Leader povezan s Izraelom.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u srijedu napade Husa.

Crveno more povezuje Aziju s Evropom i Mediteranom preko Sueckog kanala. Trenutno oko 12 posto svjetske plovidbe prolazi kroz Crveno more, u prosjeku oko 50 brodova dnevno, prevozeći između tri i devet milijardi dolara vrijedan teret. Ukupno, vrijednost robe koja prolazi rutom procjenjuje se na više od hiljadu milijardi dolara godišnje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada