Kina osudila izjave SAD-a, Britanije i Japana povodom izbora na Tajvanu

Kina je upozorila ove zemlje zbog toga što pružaju podršku vladajućoj Demokratskoj progresivnoj partiji (DPP), čiji je kandidat pobijedio na predsjedničkim izborima.

Novi predsjednik Tajvana Lai Ching-te iz vladajuće Demokratske progresivne partije pobijedio je na predsjedničkim izborima u subotu (EPA)

Kina je osudila izjave američkih, britanskih i japanskih zvaničnika koji su čestitali novoizabranom predsjedniku Tajvana i upozorila te zemlje zbog toga što pružaju podršku vladajućoj Demokratskoj progresivnoj partiji (DPP), prenosi Tanjug

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da izjava američkog State Departmenta o izborima na Tajvanu ozbiljno krši princip jedne Kine i tri zajednička saopštenja Kine i SAD-a, kao i da šalje, kako je navedeno, “ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana”.

“Kina se odlučno protivi tome da SAD ima bilo kakav oblik zvanične interakcije sa Tajvanom i da se miješa u tajvanska pitanja na bilo koji način ili pod bilo kojim izgovorom”, ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva vanjskih poslova Kine.

‘Nekorektan postupak’

Kineska ambasada u Londonu je osudila, kako je navedeno, “nekorektan postupak” britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona nakon što je, čestitajući novom predsjedniku i njegovoj Demokratskoj progresivnoj partiji, rekao da su izbori na Tajvanu bili “potvrda žive tajvanske demokratije”, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je kineska ambasada u Japanu uručila zvaničan diplomatski protest nakon što je japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa čestitala Laiju na izbornoj pobjedi.

Novi predsjednik Tajvana Lai Ching-te iz vladajuće Demokratske progresivne partije pobijedio je na predsjedničkim izborima u subotu, ali je njegova stranka izgubila kontrolu u parlamentu.

Glasnogovornik Kancelarije za Tajvan pri Državnom vijeću Narodne Republike Kine Chen Binhua izjavio je u subotu da rezultati izbora na Tajvanu pokazuju da Demokratska progresivna partija ne može da predstavlja većinsko javno mnijenje.

Ističući da je Tajvan dio Kine, Chen je rekao da izbori neće promijeniti zajedničku težnju sunarodnjaka preko Tajvanskog moreuza da ostvare bliže veze sa Kinom i da neće spriječiti neizbježan trend ponovnog ujedinjenja, prenijela je ranije kineska državna novinska agencija Xinhua.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada