Južnoafrički ministar pravde: Samoodbrana ne može biti razlog za genocid nad Palestincima

Detaljna prezentacija koju je iznio naš pravni tim na sudu u Hagu ne može se pobiti propagandom, već samo sa činjenicama i dokazima, kazao je Ronald Lamola.

Ronald Lamola smatra da nema opravdanja za genocidna djela koje je Izrael počinio u Pojasu Gaze (Al Jazeera)

Piše: Hafsa Alami

Drugo ročište završeno je odbranom Izrael od optužbe za genocid koju je Južna Afrika podnijela Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Južnoafrički ministar pravde Ronald Lamola, vođa pravnog tima svoje zemlje, rekao je u intervjuu za Al Jazeeru da sud „može presuditi u našu korist jer su dokazi koje smo priložili jaki“. Dodao je, nakon završetka ročišta na kojem je Izrael iznio protuargumente, da „ne postoji opravdanje za genocidna djela“.

Na konferenciji za novinare koju je sa svojim pravnim timom održao u petak ispred Međunarodnog suda pravde, ministar pravde se zahvalio demonstrantima koji su podržali tužbu, kao i stanovnicima Pojasa Gaze, Ramallaha i drugih dijelova Palestine.

Lamola je potvrdio za Al Jazeeru da izraelski tim odbrane „nije uspio pobiti tužbu koju smo podnijeli sudu, jer se detaljna prezentacija koju je iznio naš pravni tim ne može pobiti propagandom, već samo sa činjenicama i dokazima“.

On je opisao „opravdanja“ Izraela pred Međunarodnim sudom pravde kao iznenađujuća, jer se okupatorska država pozvala na Konvenciju o genocidu kao ključnu za njenu zaštitu i rekla da iz tog razloga ne može prekršiti njene odredbe.

‘Eksplicitan poziv na genocid’

Lamola smatra da nema opravdanja za genocidna djela koje je Izrael počinio u Pojasu Gaze s namjerom da ga uništi, prema Konvenciji o genocidu, te da „samoodbrana ne može biti razlog za izvršenje ovog čina“.

O izjavama visokih izraelskih političkih i vojnih lidera odbrana Izraela je pred sudom rekla da su „ove izjave samo retoričke i da im ne treba pridavati nikakav značaj“.

S tim u vezi, ministar pravde je rekao: „Nema kontroverze oko toga šta znači izraz Amalek koji je spomenuo izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a znamo kako će ga shvatiti Izraelci i njihovi vojnici koji se bore na terenu.“

Spomenuo je riječi Netanyahua nakon operacije „Potop al-Aksa“ koje je izrekao na hebrejskom: „Sjetite se šta su vam Amalečani učinili (židovska legenda), što je navedeno u našoj Svetoj knjizi.“ Južna Afrika je Netanyahuove izjave shvatila kao eksplicitan poziv da se ubiju svi Palestinci bez izuzetka, uključujući žene i djecu.

Lamola je potvrdio da Izrael sada zapravo provodi Nakbu u Gazi. Rekao je: „Priznaje da su te izjave potekle od njega, ali je iznenađujuće što insistira da je to rekao metaforički.“

Osudio je opravdanja izraelskog tima odbrane, rekavši: „Kako možemo ignorisati izjave premijera jedne zemlje? Kako svijet može zatvoriti oči pred izjavama ministra odbrane i generala izraelske vojske?“ Dodao je: „Vojnici na osnovu ovoga djeluju i sprovode politiku države Izrael, koja je odlučila da se intenzivno fokusira na događaje od 7. oktobra.“

Izvor: Al Jazeera