Američki zvaničnici: Pronalaženje meta Husa teže je nego što se očekivalo

Američki i britanski napadi uništili su ili oštetili samo oko 20-30 posto ofanzivnih sposobnosti grupe, od kojih je većina mobilna i moguće je sakriti.

Zračni napadi na Jemen oštetili su ili uništili oko 90 posto ciljanih meta (Getty)

List The New York Times objavio je izjave dvojice američkih zvaničnika prema kojima su američko-britanski napadi na Jemen imali djelimičan uticaj na ofanzivne sposobnosti Husa, jer su oni i dalje u mogućnosti da projektilima i dronovima gađaju brodove u Crvenom moru.

Također su izjavili da se pronalaženje meta Husa pokazalo težim nego što se očekivalo.

Dodali su da američke i druge zapadne obavještajne agencije proteklih godina nisu radile na prikupljanju informacija o vojnim sposobnostima Husa – njihovim sistemima protuzračne odbrane, komandnim centrima i lokacijama za proizvodnju projektila i dronova.

Zračni napadi na Jemen oštetili su ili uništili oko 90 posto ciljanih meta, ali su, uprkos tome, Husi sačuvali oko tri četvrtine svojih sposobnosti za lansiranje projektila i dronova, rekli su zvaničnici.

Izazov za američku administraciju

The New York Times je objavio da je procjena obima štete nanesene vojnim sposobnostima Husa prva detaljna procjena napada američkih i britanskih ratnih aviona i brodova. Navodi da je to glavni izazov s kojim se suočava administracija američkog predsjednika Joea Bidena u odvraćanju Husa od njihovih napada.

List je prenio izjavu jednog zvaničnika američkog generalštaba prema kojoj on smatra da su posljednjim napadima postignuti ciljevi – narušavanje sposobnosti Husa da pokreću složene napade projektilima i dronovima, poput onih koje su izveli u četvrtak u Crvenom moru.

Međutim, dva američka zvaničnika su rekla da, iako su gađali 60 projektila i dronova Husa sa više od 150 navođenih projektila, američki i britanski napadi su uništili ili oštetili samo oko 20-30 posto ofanzivnih sposobnosti grupe, od kojih je većina mobilna i moguće ju je sakriti.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada