Profesor međunarodnog prava: Sud će udovoljiti zahtjevu JAR-a

Vjerovatno je da će odluka suda biti da spriječi nanošenje štete civilima i civilnim objektima u Pojasu Gaze, kaže Durgham Saif.

U najgorem slučaju, kako kaže profesor, sud može reći da nema zakonska ovlaštenja za razmatranje ovog slučaja (EPA)

Profesor međunarodnog prava Durgham Saif izrazio je uvjerenje da će Međunarodni sud pravde udovoljiti zahtjevu Južnoafričke Republike i nametnuti relevantne naloge Izraelu, a u to vjeruje na osnovu pravnih slučajeva koji su ranije razmatrani, posebno slučaja Mijanmara s Rohinjama i slučajevima Ukrajine i Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je – u izjavi za Al Jazeeru – da je prvi korak suda izdavanje privremenih naredbi, a maksimum suda je da Izraelu naredi potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Sugerirao je da bi privremene naredbe Međunarodnog suda pravde za prekid vatre bile „manje ozbiljne od naredbe za potpuni prekid vatre u Pojasu“, što je JAR tražio u svom zahtjevu. Vjerovatno je da će odluka suda biti da spriječi nanošenje štete civilima i civilnim objektima u Pojasu Gaze.

U najgorem slučaju – kako kaže profesor – sud može reći da nema zakonska ovlaštenja za razmatranje ovog slučaja, zbog žalbi Izraela koji je rekao da ovaj slučaj nije između JAR-a i Izraela.

Razmatranje na osnovu prethodnih slučajeva

Profesor kaže da sukobljene strane, prije odlaska na Međunarodni sud pravde, moraju pregovarati, pa ako se ne postigne dogovor, mora se pribjeći sudu. Rekao je da se Južnoafrička Republika direktno obratila sudu u vezi sa slučajem Gaze.

Ali pravnici vjeruju da će Međunarodni sud pravde priznati svoje ovlaštenje da razmatra ovaj slučaj na osnovu prethodnih sudskih slučajeva koje je razmatrao.

Jučer je pravni savjetnik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Tal Becker u obraćanju pred sudom rekao da je „Islamski pokret otpora (Hamas) pokušao izvršiti genocid nad Izraelom“ i da je sve što je Izrael učinio bilo u samoodbrani.

Napominjemo da u tužbi koju je podnijela Južnoafrička Republika protiv Izraela na 84 stranice stoji i to da Izrael nije obezbijedio hranu, vodu, lijekove, gorivo, sklonište i drugu humanitarnu pomoć stanovnicima Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada