Premijer: Mir u Libanu nije racionalan bez prekida vatre u Gazi

Ne prihvatamo da naša braća budu podvrgnuta genocidu i uništenju, a da mi insistiramo na sporazumu koji će se odnositi samo na nas, rekao je Najib Mikati.

Mikati je pozvao na provedbu svih međunarodnih rezolucija, počevši od sporazuma o primirju iz 1949. godine (AFP)

Libanski premijer Najib Mikati rekao je da je govoriti o zatišju u Libanu bez brzog prekida vatre u Gazi “neracionalno”.

“Obavijestili smo sve (međunarodne) delegacije koje su posjetile Liban da je govor o primirju isključivo u Libanu nelogičan”, rekao je Mikati.

Premijer je to rekao na početku prve sjednice Vlade u ovoj godini u Vladinoj palači u centru Bejruta, kako se navodi u saopćenju njegovog ureda za medije.

“Shodno našoj pripadnosti arapskoj naciji i vrijednostima u koje duboko vjerujemo, zahtijevamo da se što prije postigne primirje u Gazi, i da ono ide paralelno sa ozbiljnim prekidom vatre u Libanu”, dodao je Mikati.

“Ne prihvatamo da naša braća budu podvrgnuta genocidu i uništenju, a da mi insistiramo na sporazumu (miru) koji će se samo na nas odnositi”, dodao je.

‘Izrael nije implementirao nijednu rezoluciju’

On je istakao da je sadašnja situacija bolja nego prije dva mjeseca, u smislu da se počinje razumijevati libansko gledište koje je u četvrtak prenijeto američkom izaslaniku Amosu Hochsteinu, a to je da postoje međunarodne rezolucije izdate još od 1949. godine pa sve do Rezolucije 1701.

Mikati je istakao da Izrael nije implementirao nijednu međunarodnu rezoluciju, “dok mi stalno podcrtavamo da smo pod međunarodnim legitimitetom, a i naš ministarski proglas potvrđuje poštovanje svih međunarodnih rezolucija”.

Što se tiče stabilnosti na jugu, Mikati je pozvao na provedbu svih međunarodnih rezolucija, počevši od sporazuma o primirju iz 1949. godine.

U tom kontekstu, Mikati je pohvalio inicijativu Južnoafričke Republike da podnese tužbu protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde za počinjenje zločina genocida.

Rekao je da se Liban “raduje pravednoj i brzoj presudi koja odražava poštovanje vrijednosti i ljudskih prava, posebno međunarodnog humanitarnog prava”.

Eskalacija sukoba

Hezbollah i palestinske frakcije u Libanu, s jedne strane, i izraelska vojska, s druge, međusobno vrše napade još od 8. oktobra prošle godine.

Sukobi su eskalirali otkako je Izrael ubio Saleha Al-Arourija, zamjenika šefa političkog biroa Hamasa, i šest njegovih članova, u zračnom napadu na južno predgrađe Bejruta 2. januara.

Izrael je, također, u zračnom napadu 9. januara ubio Hezbollahovog vojnog komandanta Wissama Tawila, gađajući njegov automobil u južnom dijelu Libana.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada