Novi veliki ruski raketni napad na Ukrajinu, korišten i hipersonični Kinžal

Ukrajinska protivzračna odbrana uspjela je oboriti znatno manje projektila nego obično.

Ukrajinska vojska žali se na nedostatak projektila (EPA)

Rusija je u jutarnjim satima u subotu započela veliki raketni napad na Ukrajinu, čija je privtuzračna odbrana uspjela oboriti znatno manje projektila nego obično.

Rusija je lansirala 37 projektila i tri bespilotne letjelice, a oboreno je osam raketa, saopćila je ukrajinska ratna avijacija na društvenim mrežama.

Glasnogovornik ratne avijacije je ranije ove sedmice rekao da se Ukrajina sada suočava sa manjkom raketa za protivzračnu odbranu.

Nije zasad jasno je li to razlog za manji broj oborenih projektila, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Većina raketa korištenih u napadu bile su izuzetno brze te ih je znatno teže oboriti, navodi se.

“Trebalo bi istaknuti da više od 20 (komada oružja) na popisu, koji nisu bili uključeni u broj oborenih, nije stiglo do svojih meta, što je rezultat aktivnih protumjera elektronskog ratovanja”, stoji u saopćenju.

‘Mete uspješno pogođene’

Veliki jugoistočni grad Dnjipro je pogođen, rekao je lokalni guverner, no također nije pružio pojedinosti.

Agencija TASS je javila, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije, da su ruske snage jutros izvršile masivan napad na ukrajinske odbrambene objekte, koristeći visokoprecizno oružje dugog dometa, uključujući hipersonični raketni sistem Kinžal.

“Oružane snage Ruske Federacije izvele su jutros masovni napad na ukrajinske artiljerijske granate kalibra 155 mm, 152 mm i 125 mm, proizvodne objekte za proizvodnju baruta i dronova, koristeći dalekometno precizno udarno oružje ispaljeno iz mornaričkih topova ili iz zraka, uključujući hipersonični raketni sistem Kinžal”, saopćilo je Ministarstvo, prenosi Tanjug, dodavši da su sve mete uspješno pogođene.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada