Al-Duwairi: Američko-britanski napadi neće spriječiti operacije Husa

Vojni stručnjak je ukazao i na napade Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na lokacije Husa, koji su trajali mjesecima, ali opet nisu spriječili njihovo dalje lansiranje projektila i dronova.

Al-Duwairi je o opremljenosti Husa rekao da, pored balističkih projektila i dronova, posjeduju rakete prilagođene operacijama na moru, plovila sa topovima i morske mine (Al Jazeera)

Vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez Al-Duwairi rekao je da napadi Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Jemen neće spriječiti grupu Ansar Allah, poznatu kao Husi, da nastavi lansiranje projektila i izvođenje operacija u Crvenom moru.

SAD i Britanija pokrenuli su zračne napade na lokacije Husa u Jemenu u petak ujutro. Jedan američki zvaničnik rekao je za Al Jazeeru da su ciljali radare, mjesta za lansiranje dronova i raketa te obalne monitoring lokacije, čime je operacija završena, ali će ponovo odgovoriti ako se prijetnje nastave.

U analizi za Al Jazeeru, Al-Duwairi je objasnio da je jasan cilj Amerike i Britanije, s obzirom na lokacije koje su bombardovali (aerodromi i mjesta za lansiranje projektila), a to je da nanesu značajnu štetu jakim tačkama Husa i ograniče njihove mogućnosti, što mogu postići, ali neće spriječiti njihove dalje napade.

Kao razlog tome naveo je složenu geografsku strukturu Jemena koja ide u prilog Husima. U tom kontekstu, spomenuo je napade Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na lokacije Husa, koji su trajali mjesecima, ali opet nisu spriječili njihovo dalje lansiranje projektila i dronova.

SAD lansirao najnaprednije rakete

Al-Duwairi je rekao da je Velika Britanija učestvovala sa četiri aviona iz kojih su lansirane rakete. SAD je lansirao rakete Tomahawk, najnaprednije rakete na svijetu, teške više od jedne i po tone. Ove rakete djeluju uz pomoć GPS-a, mogu dostići brzinu od 880 kilometara na sat, lete na visini od 15 do 100 metara, a lansiraju se sa različitih platformi (podmornica, aviona, nosača aviona).

Vojni stručnjak smatra da ovi napadi neće zaustaviti operacije Husa, napominjući da su oni evakuirali oružje sa lokacija koje su bombardirane. To je bilo za očekivati, kako kaže, nakon što su dobili britansku poruku upozorenja prije bombardovanja.

Al-Duwairi je o opremljenosti Husa rekao da, pored balističkih projektila i dronova, posjeduju rakete prilagođene operacijama na moru, plovila sa topovima i morske mine.

O situaciji u Pojasu Gaze rekao je da u proteklih 36 sati nije bilo značajnije promjene u razvoju sukoba. Pojačane su izviđačke operacije pomoću dronova, a na sjeveru su u upotrebi avioni za napad umjesto snajpera.

Izvor: Al Jazeera