Zašto su Amerika i Britanija bombardovale Huse? Šta uznemirava talase Crvenog mora?

Čini se da scena u ionako nemirnoj regiji nakon zračnih udara neće biti ista kao ranije, a očekivanja su da će vode Crvenog mora i njegovi valovi biti još nemirniji.

Udari će omogućiti Husima da se prikažu kao herojski pokret otpora, čime će ojačati svoj legitimitet i ugled kod kuće, smatraju neki analitičari (Reuters)

Regija Bliskog istoka u petak ujutro se probudila uz vijesti o zračnim napadima koje su pokrenuli SAD i Velika Britanija na mete grupe Ansar Allah Husi u Jemenu.

Prema izjavama američkog zvaničnika za Al Jazeeru, napadi su bili usmjereni na radare, platforme dronova i raketa, te mjesta za nadzor obale.

Prema istom američkom zvaničniku, “operacija je završena, ali zadržavamo pravo da odgovorimo ako se prijetnje nastave.”

Čini se da američki zvaničnik i oni s njim u Washingtonu nisu dobro pročitali savjete koje je jučer (u četvrtak) dala Alexandra Stark, istraživačica u Rand Corporation i autor knjige koja će uskoro biti objavljena pod naslovom “Jemenski model.” Stark je u časopisu Foreignn Affairs napisala članak, naslovivši ga: “Ne bombardujte Huse… tiha diplomatija je dovoljna da zaustavi napade na Crvenom moru”.

Kap koja je prelila čašu

Poznato je da su Husi, od početka izraelske agresije na Gazu 7. oktobra prošle godine, intenzivirali svoje napade na Crvenom moru na brodove u vlasništvu Izraela, one kojima on upravlja ili pak one koji njemu prevoze robu, što je izazvalo sljedeće posljedice:

  • Najviše je pogođena izraelska privreda, jer se na meti izvoza i uvoza nalaze tankeri povezani sa Tel Avivom. Izraelska ekonomija trpi gubitke u turističkom sektoru, a govori se i o očekivanom padu stope rasta.
  • Napadi Husa na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru povećali su troškove transporta između Azije, Evrope i Amerike za 173 posto u odnosu na novembar prošle godine.
  • Najveće svjetske brodarske kompanije – poput “MSC” i Maersk – od sredine decembra prošle godine, obustavile su svoje komercijalne plovidbe kroz Crveno more i zamijenile ga rutom koja prolazi kroz Rt dobre nade, južno od Južne Afrike.

Prije američko-britanskih napada na Jemen, a s obzirom na to da Husi nastavljaju gađati izraelske brodove ili one povezane s njim, Sjedinjene Američke Države su 18. decembra prošle godine objavile formiranje zajedničkih pomorskih snaga sastavljenih iz nekoliko zemalja pod nazivom “Čuvar prosperiteta”. Objašnjenje je bilo da je cilj ovih snaga odvratiti Huse od napada na Crvenom moru, kroz koje prolazi otprilike 20 posto globalne trgovine.

Najveće svjetske brodarske kompanije od sredine decembra prošle godine, obustavile su komercijalne plovidbe kroz Crveno more (AFP)

Ali, kakva je situacija bila ranije? Šta ju je dovelo do usijanja na ovaj nivo od jutros? Zašto je sukob između Washingtona i Husa eskalirao na Crvenom moru 31. decembra prošle godine?

Mali čamci koji su pripadali Husima pokušali su izvršiti napad na komercijalni brod u Crvenom moru, ali su američki pomorski helikopteri odgovorili na napad.

Udarac bi mogao osnažiti Huse

Husi nisu mirovali, već su brzo odgovorili na ove napade, ali su američke snage uzvratile na vatru i potopile tri čamca Husa, a tom prilikom je ubijeno deset njihovih pripadnika.

Husi su 9. januara izveli jedan od svojih najvećih napada na Crvenom moru, koristeći 18 dronova, dvije protivbrodske krstareće rakete i jednu protivbrodsku balističku raketu.

Zauzvrat, Alexandra Stark, američka istraživačica u RAND-u – za koju smo već primijetili da poziva na tihu diplomatiju s Husima umjesto razgovora oružjem – vjeruje da bi im (Husima) udari mogli koristiti iz sljedećih razloga:

  • Vazdušni napadi na mete Husa mogu neznatno umanjiti njihovu sposobnost lansiranja projektila i bespilotnih letjelica, ali će mnogo teže biti efikasno gađati i eliminisati male i jeftine čamce Husa sa posadom ili bez nje.
  • Husi su se možda nedavno pojavili u svjetskim naslovima, ali već dvije decenije izazivaju SAD i njegove partnere u regiji.
  • Korištenje sile protiv Husa u prošlosti – bilo od strane nekadašnjeg predsjednika Ali Abdullah Saleha ili kasnije – samo je omogućilo grupi da unaprijedi svoje vojne sposobnosti.
  • Udari će omogućiti ovoj grupi da se prikaže kao herojski pokret otpora, čime će ojačati svoj legitimitet i ugled kod kuće.
  • Zračni napadi na Huse, koji se nastavljaju godinama, samo su pogoršali najgoru svjetsku humanitarnu krizu.

Čini se da scena u ionako nemirnom regionu nakon zračnih udara u petak neće biti ista kao ranije, a očekivanja su da će vode Crvenog mora i njegovi valovi biti još nemirniji zbog sljedećih razloga:

  • Vođa grupe Ansar Allah Husi, Abdullah bin Amer, rekao je za Al Jazeeru da Husi nisu oklijevali s odgovorom, te naglasio da grupa ima “sposobnosti, koje nam omogućavaju legitimnu samoodbranu”, te da će nastaviti svoje operacije u Crvenom moru dok se ne završi agresija na Gazu, obećavajući da će udariti na baze Amerika i Britanije ako Washington i London prošire rat.

Snježna gruda je sve veća

Kraljevina Saudijska Arabija izrazila je duboku zabrinutost zbog vojnih operacija koje se odvijaju u regiji Crvenog mora i zračnih napada na Jemen, ističući važnost održavanja sigurnosti i stabilnosti regije, te pozvala na “obuzdanost i izbjegavanje eskalacije”.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da američko-britanski vojni udari dolaze u kontekstu podrške izraelskom ratu u Pojasu Gaze, te da će njihov rezultat biti samo veća nesigurnost i nestabilnost u regiji.

Brojni su strahovi koje su posmatrači izrazili u vezi sa brzim razvojem situacije kojoj regija trenutno svjedoči, a to su (opravdani) strahovi od mogućeg širenja ovih zračnih napada i odgovora koji mogu uslijediti od Husa koji bi na kraju mogli prerasti u regionalni rat.

Strahuje se od mogućnosti da se i Izrael sa svojim avionima priključi postojećim snagama i učestvuje u napadima koje su Amerika i Britanija započele, te da usmjeri udare protiv Husa, slično onome što radi i u Siriji.

Američki pisac Jason Razian, u članku koji je napisao za Washington Post, vjeruje da američki napadi mogu dovesti do šireg rata koji bi bio katastrofalan, te stoga američki predsjednik Joe Biden mora osigurati da obračun s Husima ne izmakne kontroli.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada