Veliki protesti u Jemenu: ‘Američki napadi su terorizam’

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su u noći na petak izveli desetak zračnih napada na vojne ciljeve, proširivši regionalni sukob koji je započeo napadom Hamasa na Izrael.

Demonstranti u prijestolnici Sani gazili su po izraelskim i američkim zastavama (Reuters)

Deseci hiljada Jemenaca okupili su se u petak u nekoliko gradova gdje su slušali svoje čelnike kako osuđuju američke i britanske napade na njihovu državu, izvedene u odgovoru na napad Husa na pomorski promet u Crvenom moru, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su u noći na petak izveli desetak zračnih napada na vojne ciljeve Husa, proširivši regionalni sukob koji je započeo napadom Hamasa na Izrael i izraelskom ofenzivom na Pojas Gaze.

“Vaši napadi na Jemen su terorizam”, rekao je Mohamed Ali Al-Huti, član  Vrhovnog političkog vijeća Husa, govoreći o SAD-u.

“Sjedinjene Američke Države su sotona”, dodao je.

“Nismo napali obale Amerike, niti smo išli na američke otoke, niti smo ih napali. Vaši napadi na našu zemlju su terorizam”, rekao je Al-Huti.

“Oni su teroristi i vješti su u laganju svjetskom stanovništvu, no svijest jemenskog naroda je drugačija. Mislite li vi, Jemenci, da se Amerika brani, ili je teroristička?”.

Demonstranti gazili izraelske i američke zastave

Grupa Husi, povezana s Iranom, tvrdi da američki interesi, kao ni saveznici SAD-a, od sada nadalje neće biti sigurni.

Demonstranti u prijestolnici Sani gazili su po izraelskim i američkim zastavama.

Oglasila se i međunarodno priznata jemenska vlada koja je saopštila da su napadi odgovor na kontinuirane napade Husa na međunarodne brodove u Crvenom moru.

Vlada koju podupire Saudijska Arabija dodala je da Husi snose odgovornost za uvlačenje Jemena u sukob.

Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder rekao je da Sjedinjene Američke Države ne planiraju poslati dodatne snage u regiju, te da su dosadašnji napadi na mete Husa imale “dobre rezultate”.

“Nastavit ćemo pratiti situaciju, a kao što su predsjednik i ministar odbrane rekli, nastavit ćemo i poduzimati nužne akcije”.

Izvor: Agencije