UN ‘zabrinuo’ talibane koji zatvaraju afganistanske žene zbog kršenja pravila oblačenja

Glavni glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid kaže da je preokupacija UN-a afganistanskim ženama neopravdana.

Od povratka na vlast 2021. godine, talibani su nametnuli niz strogih pravila koja regulišu živote afganistanskih žena (Ali Khara/Reuters)

Misija Ujedinjenih naroda u Afganistanu “duboko je zabrinuta” zbog talibanskih vlasti koje proizvoljno hapse i pritvaraju žene i djevojke koje optužuju za kršenje kodeksa oblačenja vezanog za nošenje marame (hidžaba).

U saopćenju od četvrtka, Misija UN-a za pomoć u Afganistanu (UNAMA) navodi da je “dokumentirala niz kampanja za provođenje dekreta o hidžabu” koje se održavaju od 1. januara u provincijama Kabul i Daykundi.

Takva odluka uslijedila je po nalogu talibanskog Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka i policije, navodi se dalje, a žene su “upozorene” i “pritvorene”.

Kako bi osigurao puštanje žene iz pritvora, UNAMA je objavio da je njen muški staratelj, koji se također zove mahram, morao potpisati pismo kojim se garantuje njeno buduće poštovanje ili će se suočiti s kaznom.

Misija je saopštila da istražuje navode o zlostavljanju i iznuđivanju žena u zamjenu za njihovo oslobađanje te upozorila da su fizičko nasilje i pritvaranje ponižavajući i opasni.

Od povratka na vlast u augustu 2021. godine, talibanske vlasti nametnule su brojna ograničenja ženama i djevojčicama, a UN ih je proglasio “rodnim aparthejdom”.

“Prisilne mjere koje uključuju fizičko nasilje posebno su ponižavajuće i opasne za afganistanske žene i djevojčice”, rekla je Roza Otunbayeva, specijalna izaslanica UN-a i šefica misije.

“Pritvor nosi ogromnu stigmu koja dovodi afganistanske žene u još veći rizik”, poručila je.

“Oni također uništavaju povjerenje javnosti”, dodala je.

‘Guranje žena u još veću izolaciju’

Talibani su prošle sedmice rekli da su policajke pritvarale žene zbog “neispravnog nošenja hidžaba”.

Kada su talibani ponovo došli na vlast 2021. godine, naredili su ženama da se prikriju kada odlaze od kuće. Između ostalog, zaustavili su djevojčice i žene da pohađaju srednju školu ili fakultet te im zabranili ulazak u parkove, teretane i javna kupatila. Također im je bilo zabranjeno raditi za UN ili nevladine organizacije, a većina službenica je otpuštena s posla ili im je plaćeno da ostanu kod kuće.

Misija UN-a je u saopćenju navela da se “boji da će trenutna represija gurnuti žene dalje u izolaciju zbog straha od proizvoljnog hapšenja i stvoriti okruženje koje omogućava muškarcima da provode represivne mjere kod kuće”.

Glavni glasnogovornik Talibana, Zabihullah Mujahid, rekao je da je preokupacija UN-a afganistanskim ženama neopravdana i odbacio zabrinutost.

“Afganistanske žene nose hidžab po vlastitoj želji,” napisao je na platformi X.

“Ne treba ih prisiljavati. Ministarstvo za promoviranje vrline i prevenciju poroka također nikoga nije prisiljavalo (na nošenje hidžaba)”, stoji u objavi.

U maju 2022. godine, talibani su izdali dekret kojim se žene pozivaju da pokažu samo oči i preporučuju im da nose burku od glave do pete, slično ograničenjima tokom njihove prethodne vladavine zemljom između 1996. i 2001. godine.

Portparol Ministarstva za promoviranje vrline i prevenciju poroka Abdul Ghafar Farooq ranije je u četvrtak odbacio izvještaje o hapšenju ili premlaćivanju žena i djevojaka zbog ‘neispravnog nošenja hidžaba’ i nazvao to propagandom stranih medija.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada