Trump se ipak obratio sudu, optužio sudiju za pristrasnost

Trumpu se sudi po optužnici njujorške tužiteljice da je preuveličavao svoje bogatstvo u finansijskim dokumentima koja je davao bankama, osiguravajućim kompanijama i drugima.

Trumpovi advokati odgovorili su da savezna država nije uspjela dokazati „stvaran utjecaj“ Trumpovih financijskih izvještaja bankama
Trump tvrdi da nije uradio ništa nezakonito (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump optužio je, u iznenadnom obraćanju na suđenju za prevaru u New Yorku, sudiju Arthura Engorona za pristrasnost i iznio niz žestokih kritika na njegov račun, prenosi Tanjug.

Trump, kojem je bilo zabranjeno da sam iznosi završne argumente u svoju odbranu, ipak je iskoristio priliku da govori u sudu na kraju građanske parnice, a prema pravilima imao je pravo da se u obraćanju fokusira na pitanja u vezi sa suđenjem.

“Imamo situaciju gdje sam ja nevin. Progoni me neko ko se kandiduje za položaj. Nisam uradio ništa pogrešno. Trebalo bi da mi plate. Ja sam prevaren. Ja”, rekao je bivši predsjednik SAD-a.

Zatim je optužio sudiju da ga ne sluša. “Znam da vam je ovo dosadno”, rekao je Trump, prenosi Glas Amerike.

Sudija Arthur Engoron, koji je prethodno odbacio Trumpov zahtjev da na suđenju sam iznese završne argumente, prvobitno je pustio bivšeg predsjednika da govori skoro neometano, nakon čega ga je prekinuo i proglasio pauzu za ručak.

Trumpu se sudi po optužnici njujorške tužiteljice da je preuveličavao svoje bogatstvo u finansijskim dokumentima koja je davao bankama, osiguravajućim kompanijama i drugima.

Zastrašivanje sudija

Po dolasku u sudnicu, ponovio je da je suđenje “lov na vještice” i političko miješanje “na najvišem nivou”. Naveo je da za 44 dana suđenja nijedan svjedok nije došao u sudnicu i rekao da je bilo prevare.

“Ovaj cijeli slučaj je izmišljena tvrdnja da bi se promovisala politička agenda. Bilo je saopštenja i iznošenja stavova, ali ne i dokaza”, rekao je u završnim argumentima Trumpov advokat Chris Kise.

Iako je Trump tokom svjedočenja u novembru priznao da je davao netačne procjene imovine, njegov advokat je tvrdio da je to bilo bezopasno i da su banke i osiguravajuće kompanije koje su radile sa Trumpovom organizacijom i dalje profitirale i da su željele da posluju sa Trumpom, čak iako je njegovo bogastvo bilo manje.

Sudija je doveo u pitanje argument da Trump zbog toga ne bi trebalo da bude kažnjen. Uoči suđenja, vlasti su odgovorile na prijetnju bombom u kući sudije Engorona. Sudski zvaničnici saopštili su da su da je Engoronu zaprijećeno u njegovom domu na Long Islandu.

Lažna prijetnja bombom uslijedila je nekoliko dana nakon što je lažno prijavljena pucnjava u kući sudinice koja vodi slučaj protiv Trumpa u Washingtonu. Proteklih dana je bilo prijavljeno više lažnih vanrednih situacija u kućama američkih zvaničnika.

Glavna tužiteljica New Yorka Letitia James, demokrata, želi da sudija izrekne kaznu od 370 miliona dolara i da Trumpu zabrani da posluje sa nekretninama u New Yorku.

Trump tvrdi da nije uradio ništa nezakonito, da nije lagao o svom bogastvu i da je žrtva političkog progona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada