Sunak u Kijevu predstavio najveći paket britanske vojne pomoći za Ukrajinu

Britanski premijer pohvalio je Ukrajinu zbog onoga što je opisao kao ‘nepokolebljiva’ odlučnost da se odbrani od ruske invazije u protekle dvije godine.

Očekuje se da će Sunak tokom posjeta objelodaniti da će vojno financiranje Ukrajine za sljedeću financijsku godinu iznositi 2,5 milijardi funti (Reuters)

Britanski premijer Rishi Sunak u posjeti je Kijevu kako bi najavio novi paket podrške Ukrajini, uključujući povećanje vojnog finansiranja njenog rata protiv Rusije.

Očekuje se da će Sunak tokom posjete objelodaniti da će vojno finansiranje Ukrajine za sljedeću finansijsku godinu iznositi 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara), navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

Sredstva bi pokrivala projektile dugog dometa, protivzračnu odbranu, topničku municiju i pomorsku sigurnost.

Blizak partner Ukrajine

Sunak je ranije pohvalio Ukrajinu zbog njene, kako je naveo, “nepokolebljive” odlučnosti da se odbrani od ruske invazije u protekle dvije godine, piše Politico, prenosi Tanjug.

“Velika Britanija je već jedan od najbližih partnera Ukrajine, jer priznajemo da je njihova sigurnost naša sigurnost”, rekao je Sunak.

Uoči sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Sunak je rekao da će Britanija osigurati ukupno 2,5 milijardi funti vojne pomoći Ukrajini u finansijskoj 2024/25. godini, što je povećanje od 200 miliona funti u odnosu na prethodne dvije godine.

Sredstva za hiljade dronova

Najmanje 200 miliona funti britanskih sredstava bit će izdvojeno za hiljade dronova za Ukrajinu, saopštila je Sunakova kancelarija.

To bi bila najveća isporuka dronova za Ukrajinu iz jedne zemlje, navodi se u saopštenju i ističe se da se očekuje da će većina njih biti proizvedena u Britaniji.

Sunak će danas također potpisati sporazum o sigurnosnoj saradnji sa Zelenskim, nakon što su se zemlje članice G7 dogovorile da Ukrajini pruže bilateralne sigurnosne garancije na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Viljnusu, navodi Politico.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada