Slučaj genocida pred Međunarodnim sudom pravde: Koji su argumenti Izraela i jesu li opravdani?

Izrael se u petak na trosatnoj sjednici branio od optužbi Južne Afrike za genocid.

Propalestinski demonstrant drži plakat tokom protesta ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu 11. januara 2024. [Thilo Schmuelgen/Reuters]

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je saslušao odbranu Izraela od optužbi Južne Afrike da je počinila djela genocida u Gazi, drugog dana saslušanja koje se prenosi uživo.

Od 7. oktobra u Pojasu Gaze je ubijeno približno 24.000 ljudi, od čega gotovo 10.000 djece. Hiljade drugih izgubljeno je pod ruševinama i pretpostavlja se da su mrtvi.

Južnoafrička Republika tvrdi da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. u ratu protiv Gaze.

U četvrtak je pravni tim kojeg je imenovala Južna Afrika zatražio od suda da izda hitnu zabranu nasilja kako bi se zaustavilo kontinuirano zračno bombardiranje i kopnena invazija na Pojas Gaze. Taj zahtjev za privremenim mjerama bio je u fokusu ovosedmičnog izlaganja predstavnika Južne Afrike.

U današnjim protuargumentima, predstavnici Izraela, predvođeni britanskim advokatom i akademikom Malcolmom Shawom, tvrdili su da je procedura Južne Afrike “iskrivila” i “dekontekstualizirala” vojne akcije Tel Aviva u Gazi.

Evo glavnih protuargumenata Izraela:

Pravo na samoodbranu

Izrael je tvrdio da je napad Hamasa na vojne tačke i okolna sela na jugu Izraela i uzimanje stotina zarobljenika 7. oktobra 2023. ono što je započelo rat u Gazi i da Izrael ima pravo da se brani, prema međunarodnom pravu.

Tal Becker, predstavnik izraelskog tima, rekao je sudu da je Konvencija o genocidu sastavljena nakon masovnog ubijanja Židova u holokaustu i da je izraz “nikad više” jedna od “najviših moralnih obaveza” za Izrael.

Tražeći privremenu zabranu protiv izraelske invazije, rekao je Becker, Južnoafrička Republika pokušava uskratiti Izraelu priliku da ispuni svoje obaveze prema Izraelcima zarobljenim i raseljenim nakon napada 7. oktobra.

Ali Neil Sammonds, borac za prava Palestinaca u organizaciji za ljudska prava ‘War on Want’, rekao je za Al Jazeeru da su izraelski argumenti “slabi”.

“Naravno, i Južna Afrika i organizacije za ljudska prava poput nas osuđuju ubijanje civila i uzimanje talaca (od strane Hamasa)“, rekao je Sammonds.

“Ali to ni na koji način ne opravdava odgovor Izraela”, dodao je.

Genocidna namjera

Izraelski pravni tim rekao je da nisu utemeljene optužbe Južne Afrike da Tel Aviv ima namjeru da uništi palestinski narod.

Međutim, Akshaya Kumar iz Human Rights Watcha, rekao je za Al Jazeeru da o namjeri Izraela u Gazi najviše otkrivaju izjave koje su dali predsjednik, premijer, ministar odbrane i drugi ključni donosioci odluka [u Izraelu].

Ranije je objavljeno kako se Netanyahu, tokom obraćanja izraelskim vojnicima koji su se spremali napasti Gazu 28. oktobra, koristio citatima iz biblijskog poziva da se zbriše određena grupa ljudi.

“Naše hrabre trupe i borci sada u Gazi … i drugim regijama Izraela pridružuju se ovom lancu židovskih heroja, lancu koji je započeo prije 3.000 godina od Joshue ben Nuna do heroja iz 1948. …Imamo jedan od najviših ciljeva – potpuno poraziti palog neprijatelja i garantirati opstanak ove zemlje”, rekao je Netanyahu.

Genocidne radnje

Kao odgovor na optužbe o stvarnim genocidnim radnjama, uključujući masovna i neselektivna ubistva civila, izraelski advokati tvrdili su da je Hamas koristio civile kao živi štit i da su izraelske trupe pokušavale “minimizirati” štetu civilima.

Međutim, bilo je slučajeva u kojima su civili ubijeni dok su očigledno bili nenaoružani i pokušavali se evakuirati. U nedavnom, verificiranom videu koji je dijeljen na društvenim mrežama, prikazana je palestinska starica koja pokušava preći rutu iz sjeverne Gaze koju su izraelske snage proglasile sigurnom, držeći za ruke svog petogodišnjeg unuka koji maše bijelom zastavom. Ubijena je iz snajpera.

U decembru je Izrael ubio troje svojih građana za koje se činilo da su pobjegli iz Hamasovog zatočeništva. Također su mahali bijelim zastavama. Izrael je tada odgovorio rekavši da su njegovi vojnici djelovali pod velikim pritiskom i da su pogriješili.

Izraelski advokati su također u petak rekli da će sve primjedbe u vezi toga da su izraelske trupe “kršile” pravila ratovanja, “riješiti snažan izraelski pravni sistem”.

Ali Kumar je rekao da je HRW ranije otkrio dokaze da “izraelske vlasti nisu svoje sigurnosne snage pozvale na odgovornost kada ubijaju Palestince, uključujući djecu, u okolnostima u kojima upotreba smrtonosne sile nije opravdana međunarodnim normama”.

Nedostatak nadležnosti

Shaw je rekao da Pretorija nije razgovarala s Tel Avivom o slučaju prije nego što je podnijela zahtjev sudu, kako to zahtijevaju sudska pravila.

Predstavnik Izraela tvrdio je da joj je Južna Afrika dala samo nekoliko dana da odgovori na optužbe da je počinila genocid. Rekao je da je Tel Aviv voljan da vodi “dijalog”, ali su južnoafrički predstavnici prvo odbili pismo zbog praznika, a zatim su kasnije odgovorili da “nema smisla” razgovarati. To je, rekao je Shaw, pokrenulo pitanje da li je slučaj uopće trebao ići na sud, što znači da sud možda nema ovlaštenja da odlučuje.

Da bi se slučaj iznio pred ICJ, potrebno je pokazati da je postojao prethodni “spor“ između dvije strane i da je potrebno da ih ICJ uputi u pravilno tumačenje Konvencije o genocidu. Južna Afrika će možda morati dokazati da je prethodno obavijestila Izrael o tome kako vjeruje da je Tel Aviv počinio genocid u Gazi, te da je postojao “spor” ili neslaganje između dvije strane o ovoj temi.

Južna Afrika nije odgovorila na optužbe da je odbila dijalog sa Izraelom.

Humanitarna pomoć

Predstavnik Izraela rekao je da su optužbe da Tel Aviv blokira hranu, vodu, gorivo i druge osnovne potrebe za Gazu “netačne”, dodajući da je prije rata Gazi bilo dozvoljeno “70 kamiona” pomoći u hrani i da je taj broj porastao na “106 kamiona u protekle dvije sedmice”.

Prema podacima UN-a, 500 kamiona pomoći dnevno je ulazilo u Gazu prije rata, nakon čega je Izrael zabranio ulazak svake pomoći. Oko 200 kamiona dnevno je bilo dozvoljeno tokom kratke pauze u borbama između Izraela i Hamasa, ali van perioda primirja u Gazu je ušlo mnogo manje kamiona od tog broja.

Galit Raguan, vršilac dužnosti direktora Odjela za međunarodnu pravdu u izraelskom ministarstvu pravde, rekla je u svom izlaganju da Izrael nije ciljao bolnice, već je pomogao u evakuaciji pacijenata. Ona je rekla da su izraelske snage pretraživale škole, skladišta UN-a i bolnice jer su na tim lokacijama bili borci Hamasa, dodajući da Izrael upozorava stanovništvo na nadolazeće bombardovanje telefonskim pozivima i bacanjem letaka.

Međutim, palestinski novinari su više puta izvještavali da kontinuirano bombardiranje Pojasa često dolazi bez upozorenja, te da su sami novinari žestoko napadani.

Nekoliko bolnica je bombardovano i više nisu funkcionalne.

Sammonds iz War on Want je istakao da Izrael nije započeo blokadu pojasa 7. oktobra 2023.

“Postojala je nezakonita blokada Gaze već 16 godina i to se već smatralo kolektivnom kaznom (prije početka rata)”, rekao je.

Kumar iz HRW-a je dodao: “U praksi, izraelske snage namjerno blokiraju isporuku vode, hrane i goriva i samim tim ometaju proces dostave humanitarne pomoći, Također, izraelske snage uništavaju poljoprivredne površine i uskraćuju civilnom stanovništvu u Pojasu uslove neophodne za opstanak. Human Rights Watch je otkrio da Izrael koristi glad kao ratno oružje.”

Šta dalje?

Završavajući izraelske argumente u petak, Gilad Noam, zamjenik izraelskog državnog tužioca za međunarodne poslove, rekao je da sud ne bi trebao nalagati privremene mjere (za zaustavljanje napada na Gazu) jer Izrael Hamas smatra terorističkom organizacijom i zato bi svaka takva mjera nanijela štetu Izraelcima.

ICJ je rekao da će uskoro objaviti svoju odluku, ali nije naveo konkretne datume. Sud će vjerovatno izdati saopštenje u narednim sedmicama, kažu stručnjaci.

Teško je predvidjeti u kojem pravcu će sud nastaviti ovaj slučaj. Politički analitičar Al Jazeere, Marwan Bishara, rekao je da je Izrael iznio jake “nadležne i proceduralne argumente”, pozivajući se na ranije navode kako Južna Afrika nije dala dovoljno vremena Izraelu da odgovori prije nego što će podnijeti tužbu Haškom sudu.

Ali “Izrael je izgubio moralni, činjenični, historijski i humanitarni argument zbog načina na koji se situacija u Gazi odvija…”, rekao je Bishara, dodajući da su pokušaji Izraela da uvjeri sud u svoje postupanje s humanitarnom situacijom u Gazi bili neuvjerljivi.

Mike Becker, profesor međunarodnog prava na Trinity College Dublin, rekao je da je sud u nezgodnoj poziciji: možda neće htjeti narediti izraelskim trupama da izađu iz Gaze kada ne može dati sličnu naredbu o prekidu vatre i Hamasu, koji nije potpisnik konvencije o genocidu.

Izvor: Al Jazeera