Pravni ekspert: Izraelski nastup u Hagu slab

Izraelski predstavnik otkrio je jasnu slabost u Hagu, jer je u svom izlaganju samo ponavljao službene izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Izrael pokušava da dokaže da ne postoji formalna osnova za tužbu o genocidu (EPA)

Stručnjak za međunarodno pravo dr. Saad Jabbar rekao je da je izjašnjavanje izraelskog odbrambenog tima u petak pred Međunarodnim sudom pravde u tužbi koju je protiv njega podigla Južnoafrička Republika po optužbama za genocid u Pojasu Gaze, izgledalo vrlo slabo i da ima velike manjkavosti, očekujući da sud u roku od nekoliko sedmica izrekne preventivne mjere.

Jabbar je, tokom govora za Al Jazeeru, rekao da je izraelski predstavnik odbrane otkrio jasnu slabost tokom odgovora na tužbu Južne Afrike u Hagu, napominjući da je u svom izlaganju (samo) ponavljao službene izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, da Tel Aviv ima pravo da brani sebe i svoje građane.

Jabbar je istakao da je glavni branilac Izraela ostavio utisak da će Tel Aviv osporavati sudu “nadležnost” nad ovim slučajem, a postoje jasne naznake da će svim silama pokušati da ne dozvoli da tužbe uđe u proces razmatranja njenog sadržaja kroz osporavanje nekih njenih formalnosti.

On je istakao da Izrael pokušava da dokaže da ne postoji formalna osnova za tužbu o genocidu, te da sud nema pravo da naloži Izraelu da poduzme privremene mjere, ističući da je to njegov (Izraelov) najveći strah.

Jabbar je upozorio da izraelska odbrana želi da traži od suda – indirektno – priznanje da nema nadležnost za izdavanje privremenih mjera, ali je dodao da sud neće prihvatiti zahtjev Izraela, te će razmotriti zahtjev Južnoafričke Republike i neće imati druge nego da izda mjere prevencije.

Ako se to dogodi, prema Jabbaru, to će se smatrati pobjedom, i povećat će regionalni i globalni pritisak na Izrael, a njegovi saveznici će teško nastaviti sa pružanjem podrške njemu, jer je Međunarodni sud pravde jaka pravosudna instanca i ima veliki uticaj.

Jabbar je naglasio da je tužba za genocid više međunarodno obavezujuća već savjetodavna odluka, što je (ovo drugo) bio slučaj sa zidom aparthejda na Zapadnoj obali, gdje je njeno mišljenje u to vrijeme bilo (samo) savjetodavno, no, nesprovođenje  sudskih odluka od strane Izraela, kako kaže Jabbar, je “druga stvar”.

‘Sud se neće povinovati trikovima’

Istakao je da se sud neće povinovati trikovima Izraela ili njegovih saveznika, te da će zahtijevati obustavu borbi, izrazivši uvjerenje da će odluka o hitnom zahtjevu Južne Afrike, biti donesena u roku od četiri do osam sedmica .

Zauzvrat, dopisnik Al Jazeere iz Haaga, Muhammad Al-Baqali, prenio je atmosferu u međunarodnom tribunalu i rekao: “Demonstranti su se okupili osuđujući optužbe Izraela koje je iznio tokom izjašnjavanja kako je bio primoran da povede rat protiv Gaze, negirajući optužbu za genocid.”

Dopisnik je citirao i stručnjake za međunarodno pravo, koji kažu da ono što je Izrael predstavio ne može izdržati u suočavanju sa činjenicama na terenu, “jer međunarodno pravo zabranjuje genocid, te sprječava uskraćivanje vode i hrane stanovništvu, te njihovo izlaganje smrti”, napominjući da se Izrael suočava sa velikim pravnim ćorsokakom i po prvi put se nalazi u kavezu i pred opasnošću od međunarodne izolacije.

Što se tiče direktora ureda Al Jazeere u Palestini, Walida Al-Omarija, on je rekao da u Izraelu postoji medijski i politički interes za sjednice Međunarodnog suda pravde danas i jučer.

Al-Omari je objasnio da Tel Aviv smatra da je Međunarodni sud pravde važna instanca, te da je ne bi trebao zaobići, osvrćući se posebno na ono čime je izraelski pravni tim najviše zaokupljen, a to je pitanje osporavanja kredibiliteta tužbe Južne Afrike.

Važno je napomenuti da je izraelski pravni tim zatražio od Međunarodnog suda pravde – na kraju svog izlaganja – da odbije tužbu Južne Afrike i odbaci privremene mjere koje ona traži.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada