NATO: Iran ima ‘posebnu odgovornost’ za okončanje napada Husa

Napadi Husa moraju prestati, poručio je glasnogovornik NATO-a Dylan White.

Avion koalicije pod vodstvom SAD-a kreće u napad na ciljeve u Jemenu (Reuters)

Sjevernoatlanska alijansa (NATO) u petak je podvukla da Iran ima “posebnu odgovornost” za okončanje napada Husa, nazivajući “odbrambenim” napade koje su izveli Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

“Tokom proteklih nekoliko mjeseci vidjeli smo kako snage Husa pokušavaju na desetine napada na komercijalni brod u Crvenom moru. Ovi napadi predstavljaju direktnu prijetnju pomorskoj sigurnosti i međunarodnoj trgovini”, rekao je glasnogovornik Dylan White za Anadoliju.

Napominjući da je takve napade već osudilo Vijeće sigurnosti UN-a, White je rekao da je međunarodna zajednica “jasno stavila do znanja da će biti posljedica ako se ti napadi ne okončaju”.

‘Napadi Husa moraju prestati’

“Ovi napadi su bili defanzivni i osmišljeni da očuvaju slobodu plovidbe na jednom od najvitalnijih svjetskih plovnih puteva”, rekao je u vezi s napadima koje su izvele SAD i Velika Britanija kasno u četvrtak na brojne ciljeve Husa u Jemenu, uz podršku Kanade, Holandije, Australije i Bahreina.

Poručio je da se moraju okončati napadi Husa.

“Snage Husa podržava, snabdijeva i oprema Iran. Tako da Teheran ima posebnu odgovornost da vlada svojim opunomoćenicima”, rekao je White.

SAD i Velika Britanija izvele su u četvrtak naveče raketne napade na Huse u Jemenu.

Napadi su bili usmjereni na više lokacija Husa u jemenskim gradovima koje kontroliše grupa koju podržava Iran i uslijedili su nakon niza napada Husa na međunarodne brodske puteve u Crvenom moru koji su počeli u novembru prošle godine kao odgovor na izraelske napade na Pojas Gaze.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je naredio napade “kao direktan odgovor na napade Husa bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada