Ko je lider jemenskih Husa?

Abdul Malik al-Houthi je stekao reputaciju žestokog komandanta na ratištu prije nego što je postao vođa pokreta Husa.

Al-Houthi je poznat po tome što rijetko ostaje dugo na jednom mjestu, po tome što se nikada ne susreće s medijima i po tome što ne želi zakazana javna pojavljivanja (Reuters)

Abdul Malik al-Houthi, zagonetni vođa jemenskih pobunjenika Husa, čiji su napadi na brodove u Crvenom moru izazvali napade američke i britanske vojske, stvorio je prkosnu silu od odrpane milicije u papučama, koja danas izaziva najveće svjetske sile.

Više brodskih kompanija obustavilo je operacije ili krenulo dužom rutom oko Afrike zbog kampanje Husa, koji vladaju većim dijelom Jemena nakon što su izdržali rat protiv snaga koje podupire moćna Saudijska Arabija.

Naoružana grupa koju podržava Iran obećala je da će nastaviti sa pritiskom na globalnu pomorsku trgovinu, što bi moglo uzeti danak svjetskoj ekonomiji, sve dok Izrael ne zaustavi bombardiranje Gaze kako bi uništio Hamas, grupu koju također podržava Iran.

Husi su rekli da će uzvratiti udarac nakon što su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice tokom noći izvršili udare po Jemenu u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru, u proširenju regionalnog sukoba zbog rata u sukoba u Gazi, za koji neki analitičari kažu da bi mogao narušiti sve ono što su Husi dosad uspjeli napraviti u Jemenu.

“Uspjeli su preživjeti posljednjih osam godina. Proširili su svoju moć, ali sada izazivaju zračne napade najmoćnije svjetske vojske”, rekao je Tobias Borck, viši naučni saradnik za sigurnost na Bliskom istoku pri Institutu Royal United Services.

Transformacija ruralne milicije

Al-Houthi je stekao reputaciju žestokog komandanta na ratištu prije nego što je postao vođa pokreta Husa, planinskih boraca koji se od 2015. bore protiv vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, u sukobu u kojem su ubijeni deseci hiljada ljudi, a u kojem je jemenska ekonomija razorena, ostavivši milione gladnih.

Pod vodstvom Al-Houthija, koji je u svojim 40-im godinama, grupa je dovela desetke hiljada boraca i stvorila ogroman arsenal naoružanih dronova i balističkih projektila. To je oružje koristila za udare na stratešku saudijsku infrastrukturu iako je godinama bila izložena saudijskom bombardiranju.

U januaru 2022. Husi su podigli ulog raketnim napadom na turistički i komercijalni centar Zaljeva, Ujedinjene Arapske Emirate, koja je, kao i Saudijska Arabija, važan saveznik SAD-a.

“On (Al-Houthi) uspio je transformirati ruralnu miliciju koa se uglavnom oslanjala na pobunjeničku taktiku u jednu od najotpornijih nedržavnih naoružanih grupa u regiji”, rekao je Ludovico Carlino, glavni analitičar pri HIS Markitu, prenio je Reuters.

U govoru 2022. godine, Al-Houthi je rekao da je njegov cilj biti u mogućnosti napasti bilo koju metu u Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima, velikim proizvođačima nafte u OPEC-a, koji Iran i njegove satelite vide kao glavne sigurnosne prijetnje Bliskom istoku i šire.

Al-Houthi je poznat po tome što rijetko ostaje dugo na jednom mjestu, po tome što se nikada ne susreće s medijima i po tome što ne želi zakazana javna pojavljivanja.

Od početka jemenskog rata – koji se naširoko smatra posrednim sukobom između Saudijske Arabije i Irana – strani dužnosnici koji su imali posla s Al-Houthijem nikada ga nisu lično sreli, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem.

Manje dužni Irancima nego Hezbollah

Mnogi koji su tražili sastanke zamoljeni su da otputuju u uporište Husa Sanu, gdje bi ih sigurnosni konvoj Husa odveo u sigurne kuće i proveo sigurnosne provjere prije nego što bi ih odveo u sobu na spratu gdje bi se on pojavljivao samo na ekranu.

Pokret Husi osnovan je kako bi se borio za interese šiita Zaydi, manjinske sekte koja je vladala hiljadugodišnjom kraljevinom u Jemenu do 1962, a koja se pod vladavinom Ali Abdullaha Saleha od 1990. do 2012. osjećala sve ugroženijom.

Iranska podrška Husima, koji su 2021. natjerali međunarodno priznatu jemensku vladu koju podržava Saudijska Arabija u egzil, pomogla je Teheranu da proširi svoju regionalnu mrežu, koja uključuje još Hezbollah u Libanu i milicije u Iraku i Siriji.

Stručnjaci za Jemen kažu da su Husi prvenstveno motivirani domaćim interesima, iako imaju političku naklonost prema Iranu i Hezbollahu. Husi poriču da su marionete Teherana i kažu da se bore protiv korumpiranog sistema i regionalne agresije.

Iran Huse vidi kao dio svoje regionalne “osovine otpora” – niz grupa koje Teheran podržava – a pokret je usvojio elemente iranske revolucionarne ideologije.

Saudijska Arabija i njeni saveznici optužuju Iran za naoružavanje i obuku Husa, što je Teheran odbacio. Analitičari kažu da su Husi više nezavisni od Hezbollaha.

“On (Al-Houthi) je manje dužan Irancima nego Hezbollah. Drugim riječima, nije mu rečeno da uradi nešto, a da je on to i učnio “, rekao je Peter Salisbury, viši analitičar Međunarodne krizne grupe.

Brutalan unutrašnji obavještajni aparat

Husi, kao i druge strane u jemenskoj politici, djeluju u zemlji u kojoj se koalicije često mijenjaju.

Krajem 2017. godine ubili su bivšeg predsjednika Saleha u zasjedi uz cestu, nakon što je promijenio stranu u korist saveza predvođenog Saudijskom Arabijom. Također su stvorili vojnu državu kako bi pojačali svoj pritisak.

“Husi se također oslanjaju na vrlo brutalan unutrašnji obavještajni aparat, potiskujući bilo kakvu vrstu neslaganja”, rekao je Carlino.

U unaprijed snimljenim govorima i propovijedima, Al-Houthi, čija loza vuče korijene od poslanika Mohammada a.s., tvrdi da je njegov pokret na meti zbog vjere.

“Moramo se fokusirati na očuvanje autentičnosti naše islamske pripadnosti i identiteta”, rekao je u jednom govoru, osuđujući ‘meki rat’ za slabljenje morala Husa.

“Danas se suočavamo sa najopasnijim ratom.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada