Izrael je u pripravnosti, Amerika očekuje odgovore Husa na napade

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je da očekuje odgovor Husa na bombardovanje, ističući da su američke i britanske snage u Crvenom moru u pripravnosti da se brane.

Američka mornarica je u pripravnosti u Crvenom moru nakon napada na Huse (Getty Images)

Jedan izraelski zvaničnik izjavio je da je Tel Aviv u pripravnosti u iščekivanju bilo kakvog odgovora Husa nakon današnjih američko-britanskih napada na njihove lokacije u Jemenu, navodi se na američkoj web-stranici Axios. Izraelski zvaničnik je rekao da je Izrael unaprijed obaviješten o napadima na lokacije Husa.

Također, jedan visoki američki zvaničnik rekao je da očekuje odgovor Husa na bombardovanje, ističući da su američke i britanske snage u Crvenom moru u pripravnosti da se brane, ali još nisu uočile nikakve prijetnje.

Američki zvaničnik nije isključio odgovor Husa na napade koji su ciljali njihove lokacije, ali je istakao da će „američki i britanski napadi značajno uticati na sposobnost Husa da napadaju brodove u Crvenom moru“.

„Svakako, kako vrijeme prolazi, njihova sposobnost i želja da izvrše napade će se smanjiti, ali ne bismo se iznenadili da vidimo neku vrstu odgovora“, rekao je zvaničnik.

Objasnio je da su udari na Jemen bili usmjereni protiv vojnih sposobnosti Husa i da su SAD i njegovi saveznici koristili preciznu municiju te se pobrinuli da izbjegnu kolateralnu štetu gađajući dalje od centara civilnog stanovništva.

Reuters je citirao američkog zvaničnika koji je izjavio da Iran „snosi odgovornost za napade na američke snage“, rekavši: „Vjerujemo da je Iran uključen u svaki napad Husa.“

Napadi na vojne lokacije

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija jutros su izvele zračne napade na lokacije grupe Ansar Allah, poznate kao Husi, u Jemenu. Američki zvaničnik rekao je za Al Jazeeru da su napadi bili usmjereni na radare, dronove i projektile te mjesta za nadzor obale, napominjući da je operacija završena, ali da će nastaviti ako se njihove prijetnje nastave.

Američke novine The Wall Street Journal citirale su američkog zvaničnika koji je rekao da koalicija predvođena SAD-om stoji iza više od 12 napada na lokacije Husa.

Komandant Husa Abdullah bin Amir rekao je za Al Jazeeru da su napadi usmjereni na vojne lokacije u blizini gradova Sana'a i Al-Hudaydah. Opisao ih je kao udare groma i naglasio da grupa ima „sposobnosti za legitimnu samoodbranu“.

Abdullah ibn Amir smatra Washington i London odgovornim za ono što je opisao kao militarizaciju Crvenog mora i naglasio da će njegova grupa nastaviti svoje operacije u Crvenom moru dok god se agresija na Gazu ne završi. Obećao je da će napasti američke i britanske baze u regiji ako Washington i London prošire bitku.

Ali al-Qahoum, komandant Husa i član njihovog političkog biroa, rekao je da njegove snage snažno odgovoraju američkim i britanskim vojnim brodovima u Crvenom moru.

Hussein al-Ezzi, zamjenik jemenskog ministra vanjskih poslova, rekao je da je Jemen bio podvrgnut velikom agresivnom napadu američkih i britanskih brodova, podmornica i vojnih aviona te naglasio da Amerika i Britanija moraju biti spremne platiti visoku cijenu i snositi sve posljedice ove oštre agresije.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada