Hunter Biden se izjasnio da nije kriv za poreznu prevaru

Sudija je odredio suđenje za 20. juni, a ako bude proglašen krivim, Hunteru Bidenu prijeti do 17 godina zatvora.

Hunter Biden (53) je optužen da od 2016. do 2019. nije platio najmanje 1,4 miliona dolara saveznih poreza (Reuters)

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, izjasnio se na saveznom sudu u Los Angelesu da nije kriv za optužbe za neplaćanje poreza proizašle iz njegovih poslovnih odnosa, koji su i potaknuli istragu o opozivu njegova oca, prenosi Hina.

Sudija je odredio suđenje za 20. juni, a ako bude proglašen krivim, Hunteru prijeti do 17 godina zatvora.

Biden mlađi se nije obratio novinarskim ekipama i demonstrantima koji su čekali ispred zgrade suda nakon saslušanja. Njegov advokat Abbe Lowell je rekao da je njegov klijent platio zaostale poreze i da ga se progoni zbog poznatog prezimena.

Hunter Biden (53) je optužen da od 2016. do 2019. nije platio najmanje 1,4 miliona dolara saveznih poreza, dok je s druge strane potrošio milione dolara na ekstravagantan životni stil, uključujući i drogu, eskort dame i luksuzne automobile.

Apostrofirana je njegova “dobra zarada” kao člana upravnih odbora ukrajinskog industrijskog konglomerata i kineskog fonda privatnog kapitala. Međutim, kako su mu se povećavali prihodi tako su mu rasli i rashodi, pa je tako samo u 2018. godini, navedeno je u optužnici, potrošio više od 1,8 miliona dolara, ali ništa od toga na plaćanje poreza.

Utaja poreza

Hunter je i ranije bio suočen s optužbama za utaju poreza, a agencija također podsjeća da je u odvojenom slučaju na sudu u Delawareu rekao da se ne smatra krivim po optužnici da je lagao o svojoj upotrebi droge prilikom kupovanja pištolja. Ako bude osuđen, takve optužbe nose do deset godina zatvora.

Republikanci u Zastupničkom domu optužuju Huntera za nepoštivanje Kongresa jer je odbio svjedočiti iza zatvorenih vrata u njihovoj istrazi o opozivu njegova oca.

Hunter Biden je izrazio spremnost da javno svjedoči, ali zastupnici su ga odbili. Inače, u srijedu se neočekivano pojavio na saslušanju u Zastupničkom domu gdje su razmatrane optužbe za nepoštivanje.

Republikanci su se fokusirali na poslovni angažman Huntera Bidena u kompanijama u Ukrajini i Kini dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD-a, od 2009. do 2017. godine.

Do sada nisu uspjeli predočiti dokaze o nezakonitim radnjama predsjednika Joea Bidena.

Predsjednikov sin, koji je javno govorio o svojoj ovisnosti, nikada nije bio na poziciji u Bijeloj kući ili u očevoj kampanji, napominje Reuters.

Izvor: Agencije