Erdogan: Turska dostavlja dokaze protiv Izraela za genocid

Vjerujem da će Izrael biti osuđen, vjerujemo u pravdu Međunarodnog suda pravde, rekao je turski čelnik.

Erdogan: "Vjerujem da će Izrael biti osuđen. Vjerujemo u pravdu Međunarodnog suda pravde (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da njegova država dostavlja dokaze za slučaj koji je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) za genocid, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Vjerujem da će Izrael biti osuđen. Vjerujemo u pravdu Međunarodnog suda pravde”, rekao je turski čelnik i dodao kako će njegova država nastaviti pružati dokumenta, uglavnom vizuelna, o uticaja rata na Gazu.

Izrael je danas iznio odgovor na optužbe koje je JAR jučer iznio pred ICJ u nizozemskom Hagu da izraelska ofanziva predstavlja genocid.

Obrazac sistematičnog ponašanja

Južnoafrička Republika je na otvaranju ročišta navela da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

“Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid”, rekla je advokatica južnoafričkog Visokog suda Južne Afrike Adila Hassim.

Izrael je cijeli slučaj nazvao “apsurdnim” i optužio JAR da igra ulogu “đavoljeg advokata” za Hamas.

Očekuje se da će ICJ donijeti odluku o mogućim hitnim mjerama tokom mjeseca januara, dok će odluka povodom optužbi za genocid biti donijeta za nekoliko godina. Odluke Suda su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih provede, navode agencije.

Izvor: Agencije