Vijeće sigurnosti UN-a zahtijeva od Husa da prestanu s napadima na Crvenom moru

Jedanaest članova Vijeća sigurnosti UN-a glasalo je za mjeru kojom se od Husa zahtijeva da ‘odmah prekinu sve napade, koji ometaju globalnu trgovinu i prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir’.

Husi su u novembru zaplijenili Galaxy Leader, japanski brod povezan s izraelskim biznismenom (AFP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zatražilo je od jemenskih Husa da odmah prekinu napade na brodove u Crvenom moru i upozorilo na eskalaciju napetosti dok je implicitno podržalo radnu jedinicu pod vodstvom SAD-a koja brani plovila.

U rezoluciji Vijeća sigurnosti, UN je također pozvao Huse da oslobode Galaxy Leader, japanski brod kojim se prevoze vozila povezan s izraelskim biznismenom koji je grupa otela 19. novembra, kao i njegovu posadu od 25 ljudi.

Jedanaest članova Vijeća sigurnosti UN-a glasalo je za mjeru kojom se od Husa zahtijeva da “odmah prekinu sve napade, koji ometaju globalnu trgovinu i prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir”, prenosi Hina.

Četiri članice, uključujući Rusiju i Kinu s pravom veta, bile su suzdržane. Niko nije glasao protiv.

Ključna odredba rezolucije, čiji su pokrovitelji SAD i Japan, istakla je pravo država članica UN-a, u skladu s međunarodnim pravom, “da brane svoja plovila od napada, uključujući one koji potkopavaju prava i slobode plovidbe”.

‘Globalni izazov’

Odredba predstavlja implicitnu podršku operaciji Prosperity Guardian, multinacionalnim mornaričkim operativnim snagama pod vodstvom SAD-a koje brane komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od raketnih napada i napada dronovima Husa.

“Prijetnja pravima i slobodama plovidbe u Crvenom moru globalni je izazov koji zahtijeva globalni odgovor”, rekla je američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield pozivajući Vijeće da odobri rezoluciju.

Husi su obećali da će napasti brodove povezane s Izraelom ili one koji plove prema izraelskim lukama kako bi iskazali podršku Hamasa koji se bore protiv izraelske ofanzive u Gazi. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom.

SAD optužuje Iran za pružanje kritične podrške za napade Husa, uključujući napredne projektile i bespilotne letjelice, čime se krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Teheran odbacuje optužbe.

Glasnogovornik Husa u Jemenu, Mohammed Abdul Salam, odbacio je rezoluciju UN-a kao “političku igru”, i rekao da su Sjedinjene Američke Države te koje krše međunarodno pravo.

Izvor: Agencije