Turska, Bugarska i Rumunija potpisale sporazum o Crnom moru

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022, priobalne zemlje su u vodama Crnog mora uočile plutajuće mine koje su zaraćene strane posijale kako bi zaštitile svoje obale.

NATO, Brodovi, Crno more
Turska, Bugarska i Rumunija, tri članice NATO-a koje oplakuje Crno more, potpisale su u četvrtak tripartitni sporazum o uklanjanju mina u Crnom moru koje plutaju kao posljedica rata u Ukrajini (EPA)

Turska, Bugarska i Rumunija, tri članice NATO-a koje izlaze na Crno more, potpisale su tripartitni sporazum o uklanjanju mina u Crnom moru koje plutaju kao posljedica rata u Ukrajini, javlja Hina.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022, priobalne zemlje su u vodama Crnog mora uočile plutajuće mine koje su zaraćene strane posijale kako bi zaštitile svoje obale.

“Zbog ukrajinsko-ruskog rata, mine su postavljene i u ukrajinskim i u ruskim lukama. One se ponekad otkače i dođu do naših moreuza zbog morske struje”, rekao je u decembru turski ministar odbrane Yasar Guler, nakon višemjesečnih razgovora između NATO saveznika.

Inicijativa za borbu protiv mina u Crnom moru (MCM Black Sea), potpisana u Istanbulu, trebala bi omogućiti sigurnost plovodbe, uključujući i izvoz ukrajinskog žita duž obala Rumunije i Bugarske.

Rumunski ministar odbrane Angel Tilvar, bugarski ministar Atanas Zaprjanov pridružili su se turskom ministru Guleru u palači na Bosforu kako bi potpisali sporazum. Svaka će zemlja naizmjenično, na šest mjeseci, predsjedavati inicijativom.

Međunarodni pakt

“Odlučili smo zajednički potpisati protokol između tri zemlje za efikasniju borbu protiv opasnosti od mina u Crnom moru na način da ojačamo našu postojeću saradnju i koordinaciju”, rekao je Guler.

Turska je osnovala mornaričku grupu MCM Black Sea u augustu 2023, nakon što je Moskva odbila produžiti sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Guler je posebno istaknuo da u toj inicijativi mogu sudjelovati brodovi samo tri savezničke zemlje potpisnica inicijative kako se ne bi kršila povelja iz Montreuxa.

Turska se poziva na taj međunarodni pakt kada brani prolazak ratnih brodova kroz moreuz Bosfor i Dardanele ako njihove luke nisu stacionirane na Crnom moru.

Povelja iz Montreuxa iz 1936. dopušta Turskoj da ograniči pomorski tranzit kroz svoje moreuze tokom rata, ali ima klauzulu o izuzeću brodova koji se vraćaju u svoju matičnu bazu.

Izvor: Agencije