SAD traži približavanje arapskih zemalja i Izraela zbog Irana

Sigurnost i integracija Izraela povezani su s otvaranjem puta prema palestinskoj državi, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Američki sekretar Antony Blinken snimljen u Bahrejinu tokom diplomatskog obilaska regije zbog sukoba u Gazi (Reuters).

Približavanje Izraela i arapskih zemalja je „najbolji način izolacije Irana”, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken koji je na turneji Bliskim istokom.

Približavanje Izraela i arapskih zemalja koje ga većinom ne priznaju bio bi „najbolji način izolacije Irana” i njegovih pristalica, poručio je u Kairu šef američke diplomatije, izvijestila je agencija AFP a prenosi Hina.

“Sigurnost i integracija Izraela povezani su s otvaranjem puta prema palestinskoj državi”, dodao je Blinken na završnoj stanici svog diplomatskog obilaska regije, posvećenom sukobu u Gazi.

Još tri arapske države – Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maroko, posredovanjem tadašnje republikanske vlasti u Washingtonu, potpisale su 2020. godine sporazume s Izraelom, nakon što je to 1979. učinio Egipat, a 1994. Jordan.

Sudan se pridružio 2021. godine, a rat koji je započeo u Pojasu Gaze stavio je na čekanje taj proces između Izraela i Saudijske Arabije.

Rat u Gazi

Danas, kad Izrael neprestano napada Gazu pri čemu je poginulo više od 23.300 ljudi, većinom žena i djece, “sukob mora stati da bi situacija napredovala”, rekao je Blinken.

Istaknuo je da je Izrael već “demobilizirao značajan broj vojnika” u Gazi.

Blinken je u Kairo stigao iz Izraela, na kraju turneje na kojoj je posjetio devet zemalja, uključujući Tursku i Saudijsku Arabiju i okupiranu Zapadnu obalu.

Američki državni sekretar Antony Blinken jučer je održao razgovore s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje su dvojica čelnika razgovarala o poslijeratnim planovima za Gazu, uključujući korake prema uspostavi palestinske države.

Izvor: Agencije