Kako je helikopter UN-a pao u ruke Al-Shababa u Somaliji?

Uprkos vladinoj ofanzivi protiv oružane grupe, al-Shabab pokazuje sposobnost za kompleksne napade.

Somalijski vojnici patroliraju u konvoju u blizini vojne baze Sanguuni oko 450 km južno od Mogadiša, Somalija, 13. juna 2018. godine [Mohamed Abdiwahab /AFP]

U srijedu su pripadnici Al-Shabab zarobili helikopter Ujedinjenih naroda u Somaliji, ubivši jednu osobu i otevši nekoliko drugih putnika i članova posade.

Helikopter koji je bio u misiji medicinske evakuacije iz grada Beledweynea u centralnoj Somaliji prema gradu Wisil oko 500 kilometara dalje, sletio je na pola svog putovanja zbog kvara, kada je Al-Shabab napao.

Nedavni napad jedan je od odvažnijih napada Al-Shababa u posljednjih nekoliko mjeseci i dolazi usred sve intenzivnije ofenzive somalijske vojske protiv te oružane grupe, pokrenuta 2022. godine. U svojim ranim fazama, vojna kampanja somalijske vojske doživjela je neke uspjeha, ali je pretrpjela i neuspjehe prošle godine kada je Al-Shabab vratio teritorij koji je izgubio.

UN-ov Svjetski program za hranu (WFP), najveći pružatelj pomoći u Somaliji, rekao je da je obustavio sve svoje letove u tom području zbog posljednjeg napada.

Detalji su još nejasni, ali evo šta do sada znamo o napadu i otmici helikoptera:

Ko je bio u helikopteru?

U dokumentu Ujedinjenih naroda u koji je Al Jazeera imala uvid, potvrđeno je da su oteti radnici u helikopteru nezavisni saradnici UN-a, a da su dvojica od njih bili Somalci. Bilo je i ljudi iz afričkih i evropskih zemalja, ali nije jasno koje su tačne nacionalnosti ti putnici. Neki izvještaji govore da je bilo osam putnika, drugi kažu da ih je bilo ukupno devet.

U napadu je, prema nekoliko izvještaja, ubijena jedna osoba. Lokacija još dvoje putnika nije poznata i moguće je da su pobjegli tokom napada.

Nije jasan tačan broj otetih osoba koje su trenutno u rukama naoružane grupe.

Zašto je helikopter bio tamo?

Al-Shabab je oružana grupa koja djeluje u Somaliji od 2006. godine i želi osnovati državu koja se pridržava svog strogog tumačenja islama u Somaliji. Grupa, koja komanduje hiljadama boraca, gađala je civile i vojne položaje u smrtonosnim i često jezivim napadima, pokrećući često napade i na susjednu Keniju.

Trenutno kontrolira velike dijelove teritorije u južnoj i centralnoj Somaliji, a mnogi smatraju da su njene građanske i pravne institucije stabilnije od državnih. Kako bi ostvario prihod, Al-Shabab oporezuje civile u svom području kontrole, zarađujući oko 100 miliona dolara mjesečno, podaci su Afričkog centra za strateške studije (ACSS).

Al-Shabab je neko vrijeme bio snažno prisutan u glavnom gradu zemlje krajem 2000-ih, ali su trupe Afričke unije (AU) pomogle istjerati grupu iz Mogadiša 2011. godine.

Od sredine druge decenije ovog stoljeća, somalijska vojska, uz podršku trupa AU i američkih bombardovanja, pokušava da povrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama.

Predsjednik Hassan Sheikh Mohamud, koji je izabran u maju 2022. godine, obećao je da će se oštrije obračunati s Al-Shababom, a njegova vlada je upozorila oružanu grupu da preda oružje ili se suoči s vojnim napadima. Ali pripadnici Al-Shababa nastavili su s odvažnim i smrtonosnim ofanzivama.

Grupu se tereti za 6.225 smrtnih slučajeva samo u 2022, prema ACSS-u, što predstavlja povećanje od 120 posto u njenim napadima od 2019. godine. Neki od najnovijih napada Al-Shabaaba uključuju napade na automobile bombi u Mogadišu u oktobru 2022. godinu, u kojima je poginulo oko 120 ljudi. U novembru iste godine pripadnici Al-Shababa zauzeli su popularni hotel u blizini predsjedničke vile i držali ga više od jednog dana. U tom napadu ubijeno je devet osoba.

Iako Al-Shabab nije službeno preuzeo odgovornost za napad na UN-ov helikopter u srijedu, u prošlosti je otimao humanitarne radnike, od kojih se neki još vode kao nestali.

Šta je slijedeće?

Nema puno detalja o potencijalnoj misiji spašavanja.

U četvrtak su somalijski zvaničnici rekli Reutersu da vlada radi na oslobađanju otetih radnika, ali su dodali da će području gdje su odvedeni biti teško pristupiti.

“Vlada ulaže napore u spašavanje posade od jučer kada se dogodila nesreća, a napori se nastavljaju”, rekao je ministar informisanja Daud Aweis, ne precizirajući o kojoj misiji spašavanja je riječ. Međutim, vojni zvaničnici u razgovoru za Reuters, prikazali su strašniju sliku, rekavši da kopnena operacija spašavanja talaca nije izvodljiva jer je to područje u potpunosti kontroliše oružana grupa, a lokalno stanovništvo podržava Al-Shabab.

“Ne znam da li će reagirati komandosi iz avion, uz pomoć stranaca”, rekao je jedan major.

“To je možda jedini mogući način da ih spasimo, ali do sada to nije viđeno”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije