Zelenski otputovao u iznenadnu posjetu zemljama baltičke regije

Nakon Litvanije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ide u Estoniju i Latviju, koje je nazvao pouzdanim prijateljima.

Zelenski s litvanskim predsjednikom Nausedom tokom NATO samita u Vilniusu u julu prošle godine (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u u Litvaniju, a zatim će posjetiti Latviju i Estoniju sljedećih dana, rekao je u objavi na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, prenosi Hina.

“Sigurnost, integracije u EU i NATO, saradnja u elektroničkom ratovanju i bespilotnim letjelicama te daljnja koordinacija evropske podrške su na dnevnom redu”, rekao je Zelenski.

Zelenski i litvanski predsjednik Gitanas Nauseda održat će zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka, odvojeno je saopćila Litvanija.

Zelenski će također održati javni govor, saopćio je Nausedin ured.

Iznenadna posjeta Vilniusu, koji vjerno podržava Kijev, dolazi u trenutku kada se bliži druga godišnjica ruske invazije punog opsega na Ukrajinu.

“Predsjednici će razgovarati o ratu u Ukrajini, podršci Ukrajini i njenoj integraciji u Evropsku uniju i NATO”, stoji u saopćenju Nausedina ureda.

Principijelni partneri

Nakon Litvanije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ide u Estoniju i Latviju, koje je nazvao pouzdanim prijateljima.

”Estonija, Latvija i Litvanija su naši pouzdani prijatelji i principijelni partneri. Danas sam stigao u Vilnius prije nego što odem u Talin i Rigu”, napisao je Zelenski na svom nalogu na X-u, prenosi Tanjug.

On je u utorak razgovarao sa rumunskim predsjednikom Klausom Iohannisom o načinima povećanja kapaciteta graničnih prelaza između Rumunije i Ukrajine, dok je u razgovoru sa poljskim kolegom Andrzejom Dudom poručio da granica između te dvije zemlje treba da bude “granica jedinstva” i zahvalio se na podršci Varšave na putu Ukrajine u EU i NATO.

Zelenski će također putem video-veze učestvovati na Svjetskom ekonomskom forumu (SEF) u Davosu naredne sedmice, kada će imati ”posebno obraćanje” učesnicima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada