WHO: Korona virus nije nestao, Španija vraća maske

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva prijavljeno je WHO-u prošlog mjeseca, porasle su hospitalizacije za 42 posto, a prijem na intenzivnu njegu za 62 posto u odnosu na novembar.

Iako je 10.000 smrtnih slučajeva mjesečno znatno ispod vrhunca pandemije, nije prihvatljiv ovoliki broj smrti koje je moguće spriječiti, rekao je čelnik zdravstvene agencije UN-a Tedros Adhanom Ghebreyesus (Reuters)

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva od COVID-a 19 prijavljeno je u decembru, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), uz upozorenje da virus i dalje cirkulira iako nije toliko zapažen.

U međuvremenu, Španija je u srijedu objavila da vraća obavezno nošenje zaštitnih maski u domovima zdravlja i bolnicama, nakon što se zemljom širi korona virus, zaraza gripe i druge respiratorne bolesti.

Podaci iz različitih izvora ukazuju na porast zaraze korona virusa u decembru, potaknut okupljanjima tokom božićnih praznika i novom varijantom korona virusa JN.1, sad najraširenijom u svijetu, prenosi Hina pozivajući se na podatke WHO-a.

“Iako COVID-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, virus se nastavlja širiti, modificirati i ubijati”, rekao je čelnik zdravstvene agencije UN-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

Oko 10.000 smrtnih slučajeva

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva prijavljeno je WHO-u prošlog mjeseca, porasle su hospitalizacije za 42 posto, a prijem na intenzivnu njegu za 62 posto u odnosu na novembar.

No brojke se temelje na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Evropi i Americi, rekao je Tedros.

“Sigurno ima porasta u drugim zemljama koje to ne prijavljuju”, naglasio je.

“Baš kao što vlade i pojedinci poduzimaju mjere protiv drugih bolesti, svi moramo nastaviti poduzimati mjere protiv COVID-a 19”, rekao je šef WHO-a.

“Iako je 10.000 smrtnih slučajeva mjesečno znatno ispod vrhunca pandemije, nije prihvatljiv ovoliki broj smrti koje je moguće spriječiti”, dodao je.

Tedros je pozvao vlade da zadrže kontrolu nad virusom i osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, tretmanima i vakcinama.

“Nastavljamo pozivati ​​pojedince da se vakcinišu, testiraju, nose maske gdje je to potrebno i osiguraju da se redovno provjetravaju natrpani zatvoreni prostori”, rekao je.

Tedros je proglasio kraj globalnog vanrednog stanja uzrokovanog COVID-om 19 u maju 2023, više od tri godine nakon što je virus, koji će ubiti milione ljudi širom svijeta i desetkovati svjetsku ekonomiju, prvi put otkriven u kineskom Wuhanu krajem 2019. godine.

Maske u bolnicama i domovima zdravlja

Zdravstvene vlasti Španije saopćile su da nakon praznika, tokom kojih se 48 miliona stanovnika intenzivnije družilo, bilježe porast pacijenata pa vlada vraća nošenje zaštitnih maski u domovima zdravlja i bolnicama.

“Ovo je mjera zdravog razuma. Ona je minimum koji možemo poduzeti kako bismo zaustavili širenje zaraze”, rekla je španska ministrica zdravstva Monica Garcia u obraćanju medijima, dodavši da se nošenje maski pokazalo korisnim u obuzdavanju bolesti tokom pandemije korona virusa.

Španska lijeva vlada poslala je danas iz Madrida obavijest u svih 17 autonomnih pokrajina o stupanju na snagu ove mjere, te im je preporučila i korištenje maski u apotekama.

Šest pokrajina, među kojima su turističke Katalonija, Valencija i Kanarski otoci, još je prošli sedmice uvelo nošenje maski u zdravstvenim centrima. Brojni stanovnici su se požalili na kašalj, umor, visoku temperaturu, začepljen nos, gubitak njuha i apetita te na još neke od simptoma.

Neki oblik respiratornih bolesti u prosjeku ima blizu 1.000 osoba na 100.000 stanovnika, podatak je primarne zdravstvene zaštite u Španiji.

Izvor: Agencije